Hoppa till huvudinnehåll

Sport

IF Minkens Julia Häger vill avsluta en besvärlig säsong med bra FM-insatser – seg fotskada stoppar henne i det klassiska loppet

Julia Häger i farten.
Bildtext Julia Häger har kämpat med fotskada hela säsongen.
Bild: All Over Press / Marko Tuominiemi

Längdskidåkarna samlas under veckoslutet till Enare för ett nytt FM-veckoslut. Av våra toppdamer jagar IF Minkens Julia Häger en bra avslutning på säsongen efter en vinter som förstörts av en fotskada.

Häger har tävlat väldigt lite denna vinter, och har inte heller kunnat träna ordentligt. Inför FM-veckoslutet summerar hon en säsong som varit oerhört besvärlig allt sedan säsongstarten på hösten

– Säsongen inleddes med fotskada redan efter första helgen i Finlands Cup. Det blev alternativ träning i en och en halv månad, och kring jul kunde jag stå på skidor igen. Men ännu är inte foten i skick. Jag kan åka skate och staka, men kan inte åka klassiskt.

Häger testade klassisk skidåkning i skidcupen i Vanda, men tvingades konstatera att foten inte klarar av klassisk teknik.

– Då jag testade foten i Vanda, märkte jag att foten inte var redo. Då fattade jag beslutet att inte åka klassiskt i vinter.

Stafett och tremil under FM-tävlingarna

Julia Häger har tagit FM-silvermedaljer såväl i sprint år 2020 som på 10 km klassiskt år 2022. Men förhoppningarna om framgång i FM-tävlingarna i Enare är inte högt uppskruvade. Fotskadan betyder att Häger står över fredagens 5 km med klassisk teknik. Däremot kommer hon att ställa upp såväl i lördagens stafett som på tremilen på söndag.

– Jag har inte så höga förväntningar och har inte haft på hela säsongen. Jag var dessutom krasslig i början av veckan så förutsättningarna är inte på min sida. Men jag hoppas på ett bra avslut, jag har siktat på denna helg och vill få till bra lopp. Men det viktigaste är att få vara med och att njuta av att få tävla igen.

På damsidan har Minken rentav två stafettlag anmälda då bland annat skidskytten Heidi Kuuttinen är med i FM. Häger tror att fredagens tävling något av en uttagning för vem som åker i vilket lag.

Vill åka klassiskt igen i framtiden

Häger hade aldrig kunnat tänka sig att fotskadan skulle påverka hela säsongen. Men på lång sikt är planerna oförändrade, och Häger siktar på alla distanser, från sprint till tremilen. Efter säsongen ska hon träffa en läkare, och gå igenom vad man kan göra åt skadan.

– Jag hade inte känt någon smärta alls före säsongstarten. I början var uppskattningen att jag uteblir från spåret i en månad, vilket inte lät så illa. Men det blev otroligt utdraget, och ännu inte helt bra, säger Häger.

– Min förhoppning är att jag kan åka klassiskt igen i framtiden. Motivationen finns kvar, men det har varit jobbigt både fysiskt o psykiskt att tvingas kompromissa en hel säsong. Nu blir det en liten paus efter säsongen, och sedan får vi se hur jag gör.

FM på skidor i Enare 31 mars- 2 april:

Fredag 31 mars:

Damer 5 km klassiskt

Herrar 10 km klassiskt

Lördag 1 april:

Damstafett 3x5 km

Herrstafett 4x10 km

Söndag 2 april:

Damer 30 km fri teknik

Herrar 50 km fri teknik