Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Melmobo om storbranden i Vasa: Omskakande men inte skrämmande

Kvinna i grön mössa och halsduk står med höghus i bakgrunden.
Bildtext Melmobon Erika Rönngård sökte skydd för branden i Sundom.
Bild: Malin Hulkki / Yle

Storbranden vid Strömberg park ledde till att giftig rök spred sig mot närliggande bostadsområdet Melmo på onsdag. Melmobon Erika Rönngård kritiserar räddningsverket för sena varningsmeddelanden.

Erika Rönngård var hemma i Melmo med sin sambo då branden vid Strömberg park bröt ut på onsdag eftermiddag.

– Min sambo var på väg ut i skidspåret och skulle ut på balkongen och valla skidorna. Då sa han att kom och se på det här för då kom den där svarta röken, konstaterar Rönngård.

Enligt Rönngård visste de nästan genast var det brann och de fick det bekräftat då de började läsa nyheterna. När det rapporterades om att det är olja som brinner så fick de sig en funderare.

– Vi kom så småningom fram till att vi måste evakuera oss bort härifrån. Mina föräldrar bor i Sundom och vi kom fram till att det kanske är säkrast att vi hämtar sonen från dagvården och far dit.

– Det kändes inte bra att vara här och det skulle bli ganska instängt om det skulle pågå länge.

Kände du dig rädd?

– Jag kände mig osäker över vad vi ska göra och var vi ska sova inatt. På det viset var det omskakande, men inte var det allvarligt skrämmande för man hade en känsla av att de reder upp det på något sätt.

Tulipalo Strömberg Park
Bildtext Den giftiga röken från branden spred sig till närliggande bostadsområden.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Hos föräldrarna i Sundom fortsatte Rönngård följa med händelserna. Kring kl. 18 kom ett meddelande om att faran är över.

– Då resonerade vi att kanske vi far hem. Min bror som hade kommit körande längs Strandvägen sade att det syns nog rök ännu, men vi resonerade att det kanske inte är farlig rök. Vi hade nog packat med pyjamas och tandborstar åt alla och tänkt att vid behov stannar vi över natten.

Tog länge att få varningsmeddelande

Rönngård kritiserar räddningsverket för hur lång tid det tog innan de fick ett varningsmeddelande om den giftiga röken. Branden bröt ut ungefär klockan 13, meddelandet kom en dryg timme senare.

– Jag läste i en webbartikel att klockan 14 ska det komma någon varning. Sedan kom det 14.20 till 112-appen. Min sambo fick meddelandet, men inte jag. Förr i tiden kom det sms om sådana här saker, men ingenting sådant.

– Det är ganska illa om det tar över en timme innan det kommer något meddelande direkt till folk.

”Intressant att se efterspelet”

Branden var också en tankeväckare om att hur det är att bo så nära ett industriområde.

– Vi pratade om det mycket på kvällen. Hur många andra företag som finns där och hur det skapas giftiga ämnen om det börjar brinna. Hur mycket planer finns det kring det här och vad gör de om det skulle hända något?

– Nog var det ganska tankeväckande igår, annars har man inte tänkt att det är ett problem att bo nära Strömberg park, men igår kändes det inte så jätteroligt.

Men nu känner de sig trygga igen hemma i Melmo och livet återgår till det normala.

– Det blir intressant att se efterspelet om vad som orsakat det här och vad kommer man att göra annorlunda i framtiden.