Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finland går till riksdagsval – så följer du valkvällen på Svenska Yles kanaler

Uppdaterad 02.04.2023 09:16.
Peik Österholm, Anna Bäck och Alexander Beijar.
Bildtext Peik Österholm, Anna Bäck och Alexander Beijar programleder valvakan på Svenska på Yle Fem och Arenan med start klockan 19.50.
Bild: Barbro Ahlstedt/Yle

Söndagen den 2 april 2023 går Finland till riksdagsval. Vi följer valdagen från att vallokalerna öppnar klockan 9 tills det finns ett klart valresultat på Yle Fem, Yle Vega och på svenska.yle.fi.

Det ser ut att bli en mycket spännande kväll då resultatet i riksdagsvalet 2023 börjar klarna på söndag kväll.

I den sista partimätningen som Yle publicerade i torsdags var det jämnt mellan de tre största partierna Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna.

Svenska Yle bevakar valet både på svenska.yle.fi, i Yle Fem och på Yle Vega.

Valdagen den 2 april 2023

9.00 Vallokalerna öppnar. Svenska Yles liverapportering kör igång.

18:00 Du kan diskutera och ställa frågor om valet i chatten hela kvällen.

19.50 Valvakan på svenska inleds i Yle Fem och på Arenan.

20.00 Vallokalerna stänger.

20.00 Förhandsrösterna presenteras i valvakan och resultatservicen.

21.45–22.00 Yles prognos över valresultatet blir klar och presenteras i valvakan och på svenska.yle.fi. Prognosen brukar rätt så bra motsvara det slutliga valresultatet.

På svenska.yle.fi följer vi med valresultatet i realtid i Yles resultatservice. I resultatservicen kan du själv utforska valresultatet och ta reda på om just din kandidat blivit invald, hur de olika valkretsarna röstat, hur styrkeförhållandena mellan partierna ser ut och till och med hur väljare i dina hemkvarter röstat.

På svenska.yle.fi kan du också följa med en liverapportering med de senaste valnyheterna hela söndagen, ställa frågor i vår chatt och följa med valvakan på Yle Arenan.

Valvaka på svenska på Yle Fem och Arenan med start 19.50

Klockan 19.50 kör Svenska Yles valvaka igång. Under valvakan följer vi med och analyserar valresultatet, besöker partiernas valvakor i Helsingfors och runt om i Svenskfinland och hör reaktioner från politiker och experter.

Programledare i valvakan är Anna Bäck, Alexander Beijar och Peik Österholm. Åsa von Schoultz, professor i statslära vid Helsingfors universitet, sitter med som expertkommentator hela kvällen.

Valvakan gästas också av Stefan Wallin, Ines Latvala, Johan Ehn, Erja Yläjärvi och Anu Koivunen.

Programledarna Anna Bäck, Alexander Beijar och Peik Österholm guidar dig genom valkvällen tillsammans med Åsa von Schoultz, professor i statslära vid Helsingfors universitet. - Spela upp på Arenan

Valvakan väntas pågå till cirka 23.30 söndag kväll, beroende på hur rösträkningen fortskrider.

Ställ din fråga i chatten

Under hela kvällen kan du diskutera och ställa frågor i vår chatt. Statsvetaren Thomas karv samt valreportrarna Milli Lindberg och Cecilia Heikel-Palumbo svarar på dina frågor med start klockan 18.00.

Via chatten kan du också ställa frågor till gäster och programledare i tv-studion.

Har du redan nu en fråga? Skriv den i kommentarsfältet under artikeln så svarar vi på den under kvällen!

Helsingin Triplassa ennakkoäänestyspaikalla äänestettiin maaliskuussa 2023.
Bildtext Hela 40 procent, eller 1,7 miljoner, av de röstberättigade finländarna har röstat på förhand. Resultatet av förhandsröstningen delges i Svenska Yles valvaka, strax efter att vallokalerna stängt klockan 20 på söndag.
Bild: Silja Viitala / Yle

Fortsatta analyser under måndagen

Livebevakningen av valet fortsätter under måndagen den 3 april på svenska.yle.fi. Radions morgonsändningar i Yle Vega kommer att förlängas och fokusera på analys och reaktioner av valet.

Diskussion om artikeln