Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Statsvetare Kimmo Grönlund: Högt valdeltagande kan skada SFP i Egentliga Finland

Kimmo Grönlund
Bildtext Det verkar bli en jämn kamp när det gäller vem som blir det största partiet också i Egentliga Finland, säger professor Kimmo Grönlund.
Bild: Arash Matin / Yle

Yles senaste partimätning visar att det fortfarande är jämnt i toppen mellan Samlingspartiet, Sannfinländarna och Socialdemokraterna inför söndagens riksdagsval. Också i Egentliga Finland verkar det bli en jämn kamp i toppen.

Kimmo Grönlund, professor i statskunskap vid Åbo Akademi, säger att det är omöjligt att veta vilket parti som egentligen är störst just nu. Allt handlar nu om vilka partier som får sina väljare att rösta.

– Man har ju sett att Riikka Purra har varit stark i de senaste debatterna, vilket verkar tilltala hennes väljare, men Sannfinländarnas väljare tar sig inte alltid ut för att rösta. Samlingspartiets väljare är säkrare, de röstar oberoende, medan Socialdemokraterna i viss mån kan drabbas av att väljarna inte röstar eller att de inte har lyckats få taktikröster, säger Grönlund.

Graafi viimeisimmän puoluekannatusmittauksen tuloksista: Kok. 19,8 %; PS 19,5 ja SDP 18,7 %.
Bildtext Yles senaste partimätning.
Bild: Nanna Särkkä / Yle

Även i Egentliga Finland ser det ut att bli väldigt jämnt mellan Socialdemokraterna, Sannfinländarna och Samlingspartiet, säger Grönlund.

– Jag tror att Samlingspartiet blir störst i termer av röstandel, men mandatfördelningen kan ändå bli ganska jämn. Socialdemokraterna kan få ett fjärde mandat, och det kanske i så fall kommer från Centern.

Det som såklart också påverkar valresultatet i Egentliga Finland är vilka kandidater som ställer upp i valkretsen.

– Socialdemokraterna har en ganska svag lista i Egentliga Finland, så Sanna Marin-effekten måste vara stor för att det ska synas här. Däremot har både Samlingspartiet och Sannfinländarna ganska starka listor i den här valkretsen, säger Grönlund.

Hur kommer riksdagsvalet att gå i Egentliga Finland?

Kimmo Grönlund är också nyfiken på att se vilka kandidater i Samlingspartiet som lyckas få Ilkka Kanervas röster. Partiordförande Petteri Orpo kommer med stor sannolikhet få mycket röster, men förutom det finns det inga solklara favoriter enligt Grönlund.

– Det blir också intressant att se hur Socialdemokraterna klarar sig med en relativt svag lista men en väldigt populär partiordförande.

Egentliga Finlands valkrets

Högt valdeltagande kan skada SFP och Samlingspartiet

En aspekt som kan påverka resultatet i det här valet är valdeltagandet, säger Grönlund. Även om det just nu är svårt att veta vem som blir störst, så verkar partiernas klara ställningstaganden ha aktiverat väljarna. Redan nu har över 40 procent av finländarna förhandsröstat, och om trenden fortsätter kommer valdeltagandet att öka.

Om valdeltagandet blir högt brukar det skada partier med trogna väljare, som Samlingspartiet och SFP, säger Grönlund. Det här kan spela in i vissa valkretsar, bland annat i Egentliga Finland.

Till exempel SFP har inget valförbund i detta val, och i kombination med ett högt valdeltagande finns det en risk att partiet tappar sitt enda mandat i valkretsen, säger Grönlund. Också om Sannfinländarna och Socialdemokraterna ökar mycket finns det en risk att SFP blir av med sitt mandat.

– Det brukar ändå gå vägen för SFP eftersom partiet har trogna väljare, säger Grönlund.

Diskussion om artikeln