Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa stad försöker hitta ersättande utrymmen för Hitachi: ”Det är av allra högsta prioritet”

Tulipalo Strömberg Park
Bildtext Hitachi Energys utrymmen totalförstördes i onsdagens brand.
Bild: Kim Blåfield / Yle

De materiella skadorna i Hitachi Energys utrymmen i Strömberg park är enorma efter onsdagens brand. Nu försöker staden tillsammans med bolaget hitta ersättande utrymmen där verksamheten kan fortsätta.

För Vasas stadsdirektör Tomas Häyry har det senaste dygnet varit hektiskt. I egenskap av ordförande för Vasa stads beredskapsgrupp är han dock nöjd hur den interna kommunikationen fungerat med hänsyn till onsdagens storbrand vid Strömberg park.

– Den fungerade bra och baserade sig på ett inövat mönster. Vi har en beredskapsplan som uppdateras kontinuerligt och där är klara kommunikationskanaler uppbyggda för sådana här situationer.

– Det är något som vi övar på ständigt och vi har ganska mycket erfarenhet.

Erfarenheten han syftar på är de senaste årens coronapandemi som gjort att beredskapsgruppen sammankommit veckovis. Före pandemin hade man övningar 3-4 gånger i året.

Beredskapsgruppen förbereder sig på många olika scenarier.

– Det kan vara hybridstörningar, storolyckor som den här, störningar i vatten- och elförsörjningen, pandemi och så vidare. Hela spektrumet försöker vi täcka och fundera över.

– Vi har också övat för hur vi fungerar ifall det blir stora massförflyttningar av befolkningen antingen till eller ut ur Österbotten.

Han påpekar ändå att man aldrig kan förutse olyckor och olika plötsliga händelser.

– Men det gäller att bygga upp flexibiliteten att du reagerar snabbt och att det är systematiskt.

Vad har du lärt dig av onsdagens händelser?

– Att vi har ett ganska bra uppbyggt system och att vi kan känna oss trygga i det här samhället, men också att vad som helst kan hända, när som helst.

Porträttfoto på Tomas Häyry
Bildtext Tomas Häyry är nöjd med hur staden hanterat informationsgången gällande branden.
Bild: Kim Blåfield / Yle

För diskussioner med Hitachi om ersättande utrymmen

Branden vid Strömberg park kan klassas som en av de största i Vasas historia sedan gamla Vasa brann. Enligt Tomas Häyry har det varit svårt att ta in omfattningen av branden.

– Det är nog jättestort. Huvudsaken är att inga människor kom till skada. Nu ska vi titta på hur vi kan försäkra oss om att verksamheten kan fortsätta i ersättande utrymmen.

– Det är det som vi koncentrerar oss på idag och de kommande dagarna. För oss är det av allra högsta prioritet, men mycket beror på aktörerna, både Hitachi och ABB.

Även om räddningsverket lyckades begränsa branden till ett visst område, så totalförstördes Hitachi energys utrymmen.

– Tillsammans med vår kommunkoncern och de företag som har insikt över vilka möjligheter det finns att ha verksamhetslokaliteter i Vasa så ser vi över läget och funderar tillsammans med aktörerna vad vi ska göra.

Har det redan spekulerats om möjliga ersättande utrymmen?

– Inte ännu. Nu gäller det först att se vad konsekvenserna av det här är och ta hand om den akuta situationen, sedan börjar vi se på fortsättningen.