Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Nystad låter inte nedskärningarna i bilfabriken stoppa stadens utveckling – satsar nu på historiskt stora investeringar

Uusikaupunki ilmasta katsottuna.
Bildtext Trots uppsägningarna vid bilfabriken så tror man i Nystad på framtiden.
Bild: Lassi Lähteenmäki / Yle

Bilfabriken i Nystad säger upp ungefär 500 personer, vilket har väckt bestörtning och oro i staden. Men trots uppsägningarna så tror man på framtiden i Nystad.

Stadsdirektör Atso Vainio hoppas att uppsägningarna bara är en tillfällig störning i Valmet Automotives verksamhet. Nedskärningarna vid bilfabriken hindrar ändå inte Nystad från att fortsätta sin utveckling.

– Just nu håller vi på att genomföra de största investeringarna i stadens historia. Vi bygger exempelvis ett nytt allaktivitetshus med nya skolor och daghem, en simhall och en idrottshall. Centrum har också utvecklats en hel del.

Läs mer om allaktivitetshuset Wintteri här. (på finska)

Nystads mål är att försöka göra staden mer attraktiv som en ort att bo på, och inte bara en ort man söker sig till på grund av jobb.

– När det gäller stadsutvecklingen så är det frågan om rätt så långsiktiga planer. Enligt vår egen åsikt är Nystad en av de vackraste städerna i det här vackra landet, säger Vainio.

För att lyckas med den här målsättningen har Nystad försökt göra stadens ekonomiska struktur mer mångsidig. Man vill inte enbart förlita sig på bilfabrikens verksamhet för att hålla liv i staden.

– Det är något vi siktat på redan i tiotals år. Jag skulle också säga att det är något vi har lyckats med. Men sedan har det också gått väldigt bra för bilfabriken också. Den har dragit till sig många arbetstagare och därför har stadens beroende av ett företag också ökat. Den är ändå den största bilfabriken i hela landet, säger Vainio.

Silmälasipäinen mies ulkona.
Bildtext Atso Vainio medger att Nystad till en viss grad är beroende av bilfabrikens framgång.
Bild: Yle

Enligt Vainio råder det stor brist på arbetskraftsbrist i Nystad, vilket är goda nyheter för de 500 personer som har sagts upp vid bilfabriken.

– På det viset ser situationen ut ljusare ut än då vi haft liknande situationer. Visst finns det utmaningar med att ha ett bolag som staden är beroende av, men jag skulle tro att det finns en mängd kommuner som har de utmaningar som vi har, säger Vainio.

Stadsdirektör Atso Vainio betonar ännu att det är mycket viktigt att Nystad utvecklas på ett sådant sätt att staden kan profileras som en dynamisk ort.

– Jag skulle säga att det är något som vi har lyckats med, säger Vainio.

Diskussion om artikeln