Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Jair Bolsonaro återvände till Brasilien och tänker inte ge upp mot vänsterpresidenten Lula

Jair Bolsonaro vinkar i ett fönster.
Bildtext Jair Bolsonaro hälsar på anhängare från ett fönster vid det liberala partiets högkvarter i Brasilia den 30 mars 2023 då han återvände till sitt hemland från självvald exil i Florida.
Bild: Lehtikuva

Brasiliens tidigare president Jair Bolsonaro återvände till sitt hemland på torsdagen efter en tre månader lång vistelse i USA dit han reste efter att ha förlorat mot vänsterpolitikern Luiz Inácio Lula da Silva i presidentvalet i fjol.

Myndigheterna var noga förberedda på den högerextrema populistens återkomst. Hundratals poliser hade mobiliserats och vissa byggnader stängdes.

Skanderande supportrar inväntade honom på huvudstaden Brasilias flygplats, och anhängare med Brasiliens flaggor draperade runt axlarna sjöng nationalsången.

Militärpolisen tittar på anhängare till den tidigare brasilianska presidenten Bolsonaro.
Bildtext Militärpolisen följer med anhängare till Jair Bolsonaro som samlats utanför det liberala partiets högkvarter i Brasilia 30.3.2023.
Bild: EPA-EFE

Bolsonaros anhängare stormade regeringsbyggnader efter Lulas seger

Jair Bolsonaro ville acceptera Lula da Silvas seger i presidentvalet i oktober 2022.

En vecka efter att Lula da Silva hade inlett sin ämbetsperiod stormade och plundrade Bolsonaros anhängare viktiga regeringsbyggnader i avsikt att förhindra Lula att få makten i landet. Upploppet den 8 januari påminde om attacken i USA 2021 då Donald Trump vägrade att gå med på att han förlorat.

Stormningen i Brasilien misslyckades och Bolsonaro lämnade landet efter det. Han sa att han ”behövde vila” medan kritiker hävdade att han ville undvika juridiska utredningar i Brasilien.

Eftersträvar en samlad opposition

Enligt analytiker bestämde Bolsonaro sig för att återvända till Brasilien eftersom ingen tydlig oppositionsledare har dykt upp. Ett av Bolsonaros mål torde vara att samla ihop ett motstånd mot Lulas regering.

Innan Bolsonaro steg ombord på planet i Florida tonade han ändå ner sin ledarroll och sa att han kommer att använda sin erfarenhet för att hjälpa partiets kampanj inför nästa års kommunala val – ett val som kan utgöra ett trappsteg för ett eventuellt deltagande i presidentvalet 2026.

Bolsonaro, som ser USA:s förra president Donald Trump som sin politiska idol, deltog nyligen i en konservativ aktionskonferens i Washington där han igen ifrågasatte resultatet av valet i oktober då Lula da Silva segrade. Han sa också att hans uppdrag i Brasilien fortfarande inte är över.

Lula da Silva
Bildtext Lula da Silva besegrade Bolsonaro i presidentvalet förra året.
Bild: EPA-EFE

Söker ny roll på den politiska scenen

Jair Bolsonaros mål är att åter få en politisk framträdande plats, men det här kan ändå hindras av en rad undersökningar. En av frågorna är huruvida han stod bakom upproret den 8 januari.

Bolsonaro är också föremål för ett tiotal utredningar vid domstolar gällande hans agerande under fjolårets kampanj, särskilt relaterade till hans ogrundade påståenden om att det elektroniska röstningssystemet skulle ha varit känsligt för bedrägeri.

Om Bolsonaro ses som skyldig i något av dessa fall skulle han förlora sina politiska rättigheter och inte kunna kandidera i nästa val.

Källor: AP, AFP, Reuters