Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Populära daghem i Berghäll slås ihop och antalet platser minskar – staden har mindre behov av inköpt småbarnspedagogik

Reppuja naulakossa.
Bildtext När staden öppnar egna nya daghem minskar behovet att köpa dagvårdsplatser av privata aktörer.
Bild: Jenna Lehtonen

Barnavårdsföreningens två daghem i Berghäll i Helsingfors kommer att slås ihop till en gemensam enhet. I samma veva minskar antalet platser med 20 procent.

Orsaken är att Helsingfors grundar nya svenskspråkiga daghem i stadens regi i närheten, vilket betyder att man inte längre har behov att köpa in daghemstjänster av barnavårdsföreningen.

Daghemmet Anna och daghemmet Brita Maria Renlund verkar just nu i samma kvarter och har en gemensam gård.

Det totala antalet platser i daghemmen minskar med 20 procent i och med omstruktureringen.

Minskningen görs genom att inte anta fler barn till daghemmen när de äldsta börjar i förskolan. Inget barn kommer därför behöva byta daghem.

Daghemmen har redan nu mycket samarbete

Sedan hösten 2020 har daghemmen haft en gemensam föreståndare och mycket samarbete i verksamheten, så därför är sammanslagningen naturlig, säger Barnavårdsföreningens verksamhetsledare Pia Sundell.

– Det finns mycket synergi mellan enheterna så vi borde kanske ha slagit ihop dem redan tidigare. Men en stor orsak till att vi gör det är det minskade antalet platser som är resultatet av senaste upphandlingen med staden.

En kvinna i page och kavaj i halvbild.
Bildtext Pia Sundell är verksamhetsledare för Barnavårdsföreningen i Finland.
Bild: Barnavårdsföreningen / Lotte Estman

Daghemmen har varit populära och en del familjer har köat för att få en plats i någon av enheterna. Sundell säger att det är roligt att höra att många uppskattar verksamheten, men hon förstår också att en del föräldrar är besvikna.

– Jag har full förståelse för besvikelsen, men alla barn har rätt till småbarnspedagogik och kommer garanterat få en plats vare sig den ordnas av oss eller av staden.

Hon säger också att förändringen inte kommer att påverka de barn som redan nu går på något av daghemmen.