Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Rysk man förde olagligt tusentals kulor och hylsor till Ryssland, men kan inte straffas för brottet

Uppdaterad 31.03.2023 10:01.
Kulor
Bildtext En man från Ryssland åkte runt till vapenaffärer i Finland och köpte kulor och hylsor för tiotusentals euro sommaren 2022. Illustrativ bild.
Bild: Axel Rappe / Yle

Tullen upptäcker endast 5 till 10 procent av den olagliga gränshandeln till Ryssland. Den stora mängden kulor och hylsor väcker misstankar om vad de ska användas till.

Tullen utredde under hösten ett uppseendeväckande brott. I slutet av juli hittar tullinspektörerna i Nuijamaa 9 600 kulor och 1 900 hylsor gömda i en rysk personbil. En 53-årig rysk man har gömt kulorna och hylsorna på olika ställen i bilens konstruktion, bland annat inne i sätena och bakom instrumentbrädan.

Lådor med kulor gömda i en bils instrumentbräda.
Bildtext Mannen förklarar att han har gömt ammunitionsdelarna i bilen för att han vill slippa beskattning då han passerar den ryska tullen.
Bild: Tullen

I bilen finns också kontanter, två nya golfklubbor och en dyr smartklocka. Tullen beslagtar sakerna och mannen döms i Kymmenedalens tingsrätt för brott mot EU-sanktionerna, eftersom varor värda över 300 euro klassas som lyxvaror.

Mannen åtalas däremot inte för att han fört och försökt föra över sammanlagt 30 500 kulor och 2 700 hylsor till Ryssland.

Ammunitionen ska användas för varg- och björnjakt

Det ska visa sig att varken EU:s sanktioner mot Ryssland eller Finlands egna lagar gör det möjligt att straffa mannen.

Mannen köpte ammunitionsdelar från tre vapenaffärer

Mannen besökte Finland åtminstone 19 gånger år 2022. I förhören med tullen berättar han att han var här för att spela golf, hälsa på sin flickvän i Östnyland och att han köpte olika grejer till sina vänner i Ryssland.

Personbilar från Ryssland påväg över gränsen vid Nuijamaa gränsstation.
Bildtext Fordonsmängderna har minskat med ungefär hälften sedan anfallskriget i Ukraina började. Tullen kan nu procentuellt sett granska fler fordon än tidigare, men fortfarande långt ifrån alla.
Bild: Roni Rekomaa / AOP

Tullen kan bevisa att mannen har köpt kulor och hylsor i åtminstone tre olika vapenaffärer runtom i Finland, till ett värde av 22 300 euro. I juli körde mannen hundratals kilometer till vapenaffärer i Österbotten, Nyland och Savolax.

Sammanlagt köpte han 30 500 kulor och 2 700 hylsor.

Mannen ska enligt egen utsago i flera år ha köpt hylsor och kulor från Finland till sina jaktkompisar i Ryssland.

“Används knappast till att bara skjuta varg och björn”

Mannen uppgav i förhören att delarna av ammunitionen ska användas för varg- och björnjakt. Pensionerade överkommissarie Mats Lagerstam i Raseborg har en lång erfarenhet av vapen och tillståndsförfaranden och han har svårt att tro på mannens förklaringar.

– Inte ens i Ryssland finns det så mycket varg och björn att det skulle finnas en vettig åtgång för de här mängderna, säger Lagerstam.

En man med grått hår och blå jacka (Mats Lagerstam) står på en brygga vid båthamnen i Ekenäs. Stallörsparken. Bakom ser man lite av ett rött trähus.
Bildtext Mats Lagerstam jobbade länge som polis i Västnyland.
Bild: Paula Tiainen / Yle

Lagerstam kopplar istället ammunitionsdelarna till kriget i Ukraina.

– Jag tror att den rätta adressen för en stor del riktar sig söderut till gränsen mellan Ryssland och Ukraina.

Tullen: “Det är omöjligt att upptäcka allt”

I Finland kan hylsor och kulor köpas fritt, utan att man behöver uppvisa någon vapenlicens.

Ammunition och patronens fyra delar

– Ammunitionsdelar som inte är under licens är inte med i EU-sanktionerna. Om vi vill ha med dem i EU-sanktionerna måste den finska lagen först ändras, så att de blir licensbelagda, säger Sami Rakshit, direktör för bevakningsavdelningen på Tullen.

Det skulle bli otroligt långa kötider om vi granskade alla frakter

Sami Rakshit, Tullen

I förhören säger 53-åringen att han trodde att det var fritt att föra ut kulor och hylsor ur landet, eftersom det är fritt att köpa dem.

Mannen hade några veckor tidigare fört över 10 lådor hylsor och 70 lådor kulor vid gränsövergången i Vaalimaa. Då hade han inte gömt dem i bilen. “Tullen i Vaalimaa kontrollerar inte någon”, berättar han i förhören.

Tullen granskar som bäst en handfull liknande fall, där privatpersoner har fört över delar av ammunition till Ryssland.

Sami Rakshit är direktör för Tullens bevakningsavdelningsavdelning.
Bildtext Tullen undersöker som bäst 350 misstänkta sanktionsbrott. Hälften av dem är gjorda av privatpersoner, berättar Sami Rakshit, direktör för bevakningsavdelningen på Tullen.
Bild: Silja Viitala / Yle

Rakshit på Tullen säger att det är omöjligt att kontrollera alla fordon som passerar östgränsen. Han hänvisar till en internationell allmängiltig regel, som visar att myndigheterna endast upptäcker 5-10 procent av allt olagligt som förs över gränsen.

– Det visar att det i praktiken är omöjligt att upptäcka allt. Trafiken skulle i princip stanna helt, det skulle bli otroligt långa kötider om vi granskade alla frakter, säger Rakshit.

Vapenhandlarnas förbund vill ha straff för att föra ut kulor

Hur många ryska medborgare som köpt ammunitionsdelar är omöjligt att uppskatta.

– Jag skulle säga att det är ganska få. Några har tagit kontakt via e-post för att höra sig för om tillgången på kulor och hylsor, men vi har inte levererat varor till dem, säger Timo Huikkala som äger en vapenaffär och är ordförande för Vapenhandlarnas förbund.

Han har inte tidigare hört om den 53-åriga mannens fall.

– Det var överraskande. Därför ska vi skicka ett e-post meddelande till våra medlemmar om att man ska vara på sin vakt när det gäller export av varor.

Jägare siktar med gevär med kikarsikte.
Bildtext Många jägare använder färdiga patroner, men endel vill göra sin egen ammunition och köper då olika delar av vapenhandlarna.
Bild: Sami Takkinen / Yle

Timo Huikkala påpekar att vapenhandlaren vid misstanke om utförsel från Finland ska kontrollera att varorna stannar i Finland.

– Men det kan vara svårt då vi har flera nationaliteter som bor i Finland och det är varor som inte kräver tillstånd.

Därför anser Timo Huikkala att lagar och förordningar borde skärpas så att det är straffbart att föra kulor och hylsor över gränsen.

– Då vet den personen som för över varorna att det är emot alla regler.

Strängare finsk vapenlag skulle drabba finska hobbyskyttar

Fallet med 53-åringen som fört över kulor och hylsor till Ryssland visar hur komplicerade EU-sanktionerna är och hur svårt det är att tillämpa dem.

Skott gömda i bilens konstruktion.
Bildtext Tullen upptäcker endast fem till tio procent av sådant som förs olagligt över gränser.
Bild: Tullen

Det aktuella fallet gäller sommaren 2022 och EU-sanktionerna har skärpts flera gånger sedan dess. Ändå är det enligt Utrikesministeriet fortfarande inte förbjudet enligt EU-sanktionerna att föra ut kulor och hylsor till Ryssland.

Däremot kunde Finland med sin egen lagstiftning göra det straffbart att frakta delar av ammunition över gränsen. Idag är det alltså förbjudet, men inte straffbart.

Man kan jämföra med lagen som gäller användandet av cykelhjälm: cyklister ska använda cykelhjälm, men de får inget straff om de låter bli.

Närbild på ammunition.
Bild: Tiia Lillkvist/ Yle

Inrikesministeriet har känt till bristerna i lagstiftningen sedan hösten. Enligt Seppo Sivula, polisinspektör vid Inrikesministeriet och expert på vapenlagen, har man övervägt om vapenlagen ska ändras.

– Vi har funderat på hur man kunde göra hylsor och kulor licensbelagda, men kommit fram till att det skulle skapa mera problem än nytta. Då skulle det också drabba dem som har skytte som hobby i Finland, säger Sivula.

Mannen har köpt fyra dyrbara ekolod i Motonet i Borgå, Kotka och Kouvola

En del importörer av vapen och ammunition har förbjudit vapenhandlare att sälja varor vidare till utlandet. Det gäller också kulor och hylsor om de är tillverkade i USA.

– Vi har endast tillstånd för att sälja inom Finlands gränser, säger Marko Ala-Ketola, vd för Nordic Distribution, NorDis Oy.

Förbudet har gällt under flera år men nu har NorDis försett räkningarna till vapenhandlarna med en text där förbudet framgår.

53-åringen misstänks ha fört över fyra ekolod och kontanter

Tullen hittade också fyra olika bankkort som den 53-åriga ryska mannen hade använt i Finland. Enligt mannen tillhörde bankkorten vännerna i jaktlaget.

I juni och juli tog mannen ut 77 124 euro i kontanter vid olika bankautomater i Finland. Tullen misstänker att han har fört över åtminstone 27 230 euro till Ryssland i olika omgångar.

Två golfklubbor
Bildtext Tullen beslagtog mannens två nya golfklubbor, eftersom de i EU:s sanktioner klassas som en lyxvara.
Bild: Tullen

Tullen har också med hjälp av kvitton kunnat bevisa att mannen köpt fyra dyrbara ekolod i Motonet i Borgå, Kotka och Kouvola, till ett sammanlagt värde av 5 596 euro. Ekoloden finns på EU:s sanktionslista och misstänks olovligen ha förts över till Ryssland.

Den 53-åriga mannen dömdes i Kymmenedalens tingsrätt till 3 månaders villkorligt fängelse för brott mot sanktioner, men domen har inte vunnit laga kraft. Åklagaren överklagade domen till hovrätten, eftersom hon vill att mannen döms för grovt brott mot sanktioner.

Diskussion om artikeln