Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mannen som åtalats för dråp och våldtäkt på taxichaufför ska sinnesundersökas

Ingången till Päijänne-Tavastlands tingsrätt i Lahtis.
Bildtext Tingsrätten inväntar resultatet från sinnesundersökningen innan den tar ställning till brottsrubricering och straff.
Bild: Juha-Petri Koponen / Yle

Tingsrätten anser att dådet var speciellt grovt bland annat eftersom offret hade begränsade möjligheter att försvara sig och eftersom dådet skedde under hennes arbetspass.

Tingsrätten i Päijänne-Tavastland har beordrat att den 25-åriga man som står åtalad för dråp och grov våldtäkt på en taxichaufför i Asikkala ska sinnesundersökas.

Enligt torsdagens mellandom orsakade mannen offrets död genom att strypa henne. Dessutom hade mannen genom att hota med våld tvingat offret till könsumgänge både oralt och med fingrar.

Rätten ansåg att dådet var särskilt grovt med tanke på att offret hade kvävts, att hennes möjligheter att försvara sig var begränsade speciellt med tanke på de inblandades fysiska egenskaper, att platsen för dådet var ensligt belägen, att dådet skedde nattetid och dessutom under offrets arbetspass.

Mannen har erkänt att han förorsakat offrets död men nekar till att det skett med uppsåt. Enligt honom var könsumgänget frivilligt.

Rätten tar ställning till brottsrubriceringen och mannens straff först efter att sinnesundersökningen genomförts. Åklagaren har yrkat på minst 12 års fängelsestraff.

Källa: STT