Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kulturfondens pris totalöverraskade musikredaktören Bertil Blom: ”Det finns en ocean av klassisk musik”

Personporträtt på medelålders man utomhus, klädd i vinterkläder. I bakgrunden snöigt landskap och klarblå himmel.
Bildtext Bertil Blom älskar uteliv och musik. En stor del av sin nästan 40 år långa redaktörskarriär på Yle har han vigt åt att nå ut till lyssnarna med klassisk musik.
Bild: Erik Åhman / Svenska kulturfonden

Under en snart fyra decennier lång karriär på Yle har Bertil Blom gång på gång återkommit till att göra program om klassisk musik. Ändå kom det som en stor överraskning då han fick veta att han är en av dem som Svenska kulturfonden premierar i vår.

Musikredaktör Bertil Blom, programledare för Den klassiska kvällen i Yle Vega, berättar att han blev totalöverraskad då han blev uppringd om priset. En bra bit in i samtalet trodde han fortfarande att det var någon annan som belönas och undrade om det var fråga om någon han skulle intervjua.

– Jag var tvungen att stanna upp och fråga vilken musiker det handlar om. Då svarade de att ”det är du, det är du som får priset”. Jag trodde inte det var sant, snarare ett aprilskämt faktiskt, säger Blom med ett skratt.

Svenska kulturfonden prisbelönar modiga, nyskapande och extraordinära insatser

Bertil Blom har i över trettio år på ett sakkunnigt och pedagogiskt sätt fört fram den klassiska musiken i Yle Vega. Han lyckas göra det marginella mera folkligt och visar att så kallad seriös musik också kan vara populär. Blom lyfter insiktsfullt fram musiker, komponister och olika musikevenemang. Han erbjuder fördjupning i en tid där ytligheten dominerar.

Blom själv tycker fortfarande att det är svårt att smälta det hela, men säger att han känner sig ödmjuk och tacksam.

– Samtidigt kan jag se i formuleringen av den här motiveringen att där finns något av de målsättningar som jag själv har haft i de här snart 38 åren som jag har jobbat på Yle. Det är roligt att något har träffat rätt i någon annans ögon.

Inte bara för de redan frälsta

Österbottningen Blom startade sin journalistbana som nyhetsredaktör på dåvarande Radio Österbotten. Under årens lopp har det blivit nyhets- och kulturjournalistik varvat med program om det stora fritidsintresset friluftsliv, men framför allt program om och med klassisk musik.

Under de senaste åren är det programmet Den klassiska kvällen som Blom lagt ner sin själ i. Det är ett program som han själv känner viss stolthet över.

– Under årens lopp har jag prövat olika metoder för att nå ut med klassisk musik. Ibland har det lyckats sämre och ibland har det lyckats bättre. Med Den klassiska kvällen har det utkristalliserat sig vad essensen är i det som jag vill göra och som jag märker att publiken vill höra.

Personporträtt på mansperson som med headset på jobbar i radiostudio, omgiven av datorskärmar och ljudbord. Mannen ler stort.
Bildtext Från radiostudion på Brändö i Vasa till lyssnare i hela Svenskfinland.
Bild: Erik Åhman / Svenska kulturfonden

Enligt Blom handlar det om något som föds i kombination av en kontakt med lyssnare och en kontakt med professionella musiker.

– Att få ut också svåra saker, djupare saker, marginella saker till människor och märka att det har nått fram. Det är nog det som är det roligaste att göra med det här programmet.

En höjdpunkt för Blom har varit möten med lyssnare. Som jordbrukaren som ringde från skördetröskan en höstkväll och önskade sig ett stycke musik. Eller en ung pappa som inte kunde lämna bilen förrän musiken tog slut, trots att barnen minsann satt i baksätet och påminde om att det är dags för fotbollsträning.

– Då får jag en wow-upplevelse! Tänk att man har nått fram till åtminstone en person, kanske det finns andra? Det är stort för en radiomakare, säger Blom.

Framför allt glädjer det honom när lyssnare som hör av sig visar sig vara otippade. Då känner Blom att hans program lyckats extra väl.

– Man tror kanske att man riktar till sig en viss typ av människor, de redan frälsta. Vi har alla fördomar om den klassiska musiken, det har jag också. Men jag upplever ju mig som en missionär för den klassiska musiken, och då jag märker att folk kommer till tro – för att nu använda religiösa termer – då blir jag glad.

Vad gör dig själv glad med klassisk musik?

– Det är det att trots att man jobbar ett helt liv med det så blir man aldrig fullärd, man upptäcker hela tiden nya saker.

Blom är också noga med att poängtera att klassisk musik inte är någon dammig relik som lyfts fram ur ett museum. Tvärtom, den lever här och nu. Blom berättar att han själv kontinuerligt hittar ny musik som ger starka lyssnarupplevelser.

– Det är så vackert hur en tonsättare har formulerat sig då man inte kan formulera sig i ord. Att man upplevt en känsla och sätter det till toner, och så blir det musik som lyssnaren får njuta av. Det är ju helt fantastiskt egentligen!

Blom kallar sig själv allätare när det gäller musik. Efter en dag med mycket klassisk musik på jobbet vrider han gärna igång lite pop eller rock hemma. Den klassiska musiken erbjuder ändå en alldeles unik bredd enligt Blom.

– Jag brukar jämföra den med en ocean. Det finns små sjöar av musik och alla är bra på sitt sätt, men det finns en ocean av klassisk musik. Det är tusentals år av mänskligt skapande och kreativitet som finns där.

Svenska kulturfonden delar ut priserna på sin vårfest i Helsingfors den 5 april och Blom ser fram emot festligheterna. Han delar priset med Måns Strömberg, redaktör för programmet Lux med DJ Bunuel. Vardera får 7 500 euro, pengar som Blom ännu inte har beslutat vart de ska gå.

– Alltid finns det ju något hål att lägga pengar i, skrattar Blom. Men kanske en resa?

Diskussion om artikeln