Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

”Det var ändå bra jobbat” – rökdykarna hade det tufft i Strömberg park enligt brandmästare

Uppdaterad 30.03.2023 22:38.
Man i brandmanskläder framför utryckningsfordon
Bildtext Inne i byggnaden fanns stora mängder olja och det var utmanande för rökdykarna, uppger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Det var så mycket olja i Hitachis fabrik att jobbet för rökdykarna var mycket tufft, uppger jourhavande brandmästare Ville Isomöttönen.

Hela kvällen och natten kämpade brandmännen mot branden i Hitachi Energy i Strömberg park i Vasa. Branden var helt släckt först kring klockan sex på torsdag morgon.

– Vi gjorde fyra skumattacker, men det fanns så mycket olja inne i byggnaden att det var jättesvårt att släcka, säger Isomöttönen.

Skummet begränsade i alla fall branden och kvar finns helt förstörda utrymmen på några tusen kvadratmeter.

– Hela taket är förstört. Det finns risker i delar av bygganden, speciellt väggar som är ostabila, vi kan inte vara säkra på att de håller.

Att bara några tusen av totalt 55 000 kvadratmeter industribyggnader skadades är Isomöttönen nöjd över.

– Det var ganska bra jobbat ändå. Vi lyckades begränsa och skydda. Vi fick bra information från ABB och Hitachi om vad vi ska skydda och vi lyckades göra det, skydda de kritiska områdena så att de kan fortsätta sin verksamhet här.

Hur var det att jobba med branden?

– Det var farligt, speciellt inne i byggnaden. Rökdykningen var farlig och vi hade också en nära ögat-situation inne i byggnaden.

Senast en så här stor brand uppstod i Österbotten var enligt Isomöttönen sommaren 2003 när Laine-Tuotantos fabrik brann i Hemstrand i Vasa.

Uppdaterad 22:37 med uppgifter om branden 2003.