Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Live: Den finländska skideliten är samlad i Enare – Niskanens tar ny dubbelseger?

Uppdaterad 31.03.2023 12:35.

Kerttu och Iivo Niskanen tog varsitt guld under samma dag i FM i Rovaniemi i fjol. Mycket talar för att de upprepar bedriften i Enare i dag då vinterns sista FM-helg inleds med distanslopp i klassisk stil.

Kl. 10.35 FM på skidor: Damer 5 km klassiskt

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Andrea Julin

FM på skidor: Damer 5 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favorit: Kerttu Niskanen, förstås

Ingen tvekan om vem som är skidvinterns klarast lysande finländska stjärna. Kerttu Niskanen har levererat på hög nivå genom hela säsongen och segern i distanscupen var det ultimata kvittot.

Hon är solklar favorit i dag då FM-veckoslutet inleds med den anrika damdistansen fem kilometer. Banorna i Enare är urtuffa vilket höjer Niskanens aktier ytterligare.

Det skulle till och med vara en skräll om hon inte tog sitt tionde individuella FM-guld i dag.

Utmanare: Är Pärmäkoski på gång?

Krista Pärmäkoski har haft en strulig säsong. Magbesvär förstörde hennes chanser under Tour de Ski och strax efter VM drabbades hon av corona. I söndags visade hon emellertid prov på gryende form då hon slutade åtta i den världscupavslutande tvåmilen i Lahtis.

Också Anne Kyllönen, som var tia i Lahtis, kan sälla sig in i medaljstriden. Johanna Matintalo har inte glänst sen den fina säsongsstarten, men dagens distans borde passa henne mycket väl.

För Eveliina Piippo känns fem kilometer i kortaste laget. Hennes stora chans kommer på söndag då damerna åker tremilen med fristil.

Kl. 12.35 FM på skidor: Herrar 10 km klassiskt

Kommentatorer: Chriso Vuojärvi och Andrea Julin

FM på skidor: Herrar 10 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan

Favoriter: Iivo Niskanen, vem annars?

Klassisk skidteknik, intervallstart och tuff bana. Den kombinationen passar som handen i handsken på Iivo Niskanen. Han är en minst lika stor favorit som sin storasyster i dag.

Vinner han så håller han undan i den interna familjekampen om vem som vunnit flest individuella FM-guld. Iivo har tillsvidare tagit tio titlar medan Kerttu har nio inför dagens lopp.

Utmanare: Medaljkandidater saknas

Tre starka namn lyser med sin frånvaro: Varken Remi Lindholm, Ristomatti Hakola eller Markus Vuorela ställer upp. De deltog i militär-VM i svenska Boden i veckan och hann inte till Enare i tid för att tävla i dag.

En som däremot kommer att tävla är Perttu Hyvärinen. Iivo Niskanens goda vän är sannolikt Iivo Niskanens främsta utmanare. Men det känns som en högoddsare att han skulle klara av att ta sitt andra FM-guld i dag.

Supertalangen Niko Anttola tog sin första seniormedalj i FM i Tammerfors i januari då han kom trea på 15 kilometer med fristil. Anttola har sen dess bara höjt sin nivå och kan till och med ge Hyvärinen en rejäl match i dag om allt klaffar.

Diskussion om artikeln