Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Turkiets parlament godkände Finlands Natoansökan – Stoltenberg: ”Det här gör hela Natofamiljen starkare och säkrare”

Uppdaterad 31.03.2023 08:39.
Bild inifrån Turkiets parlament.
Bildtext President Recep Tayyip Erdoğan ska ännu godkänna parlamentets lagförslag om Finlands Natomedlemskap.
Bild: Adem Altan / AFP

Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan ska ännu godkänna parlamentets lagförslag om Finlands Natomedlemskap. Så i princip återstår bara formaliteter innan Finland är medlem av alliansen.

Strax före midnatt stod det klart – efter en utdragen process godkände Turkiets parlament lagförslaget om Finlands Natoansökan med rösterna 276 – 0.

Då parlamentet skickat lagförslaget till president Erdoğan har han ännu 15 dagar på sig att underteckna det. Det kan alltså ännu dröja ett par, eller till och med tre veckor innan processen är slutförd i Turkiet.

Men i och med att alla 30 medlemsländer nu har godkänt Finlands Natoansökan så är det bara formaliteter som kvarstår. När Erdoğan gett sitt slutliga godkännande kommer Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att formellt bjuda in Finland till Nato.

Efter det ska Finlands anslutningsdokument signeras och skickas för förvaring till USA:s utrikesministerium i Washington.

”Nästan lika viktigt som EU-medlemskap”

Den internationella konsulten och samhällsdebattören Risto E.J. Penttilä beskriver Finlands Natomedlemskap som lika viktigt som EU-medlemskap.

– EU-medlemskapet betydde att Finland är en del av Europa och väst, men samtidigt var vi utanför Nato. Nu är vi integrerade i Europa, men har också en stark koppling till USA.

Risto E.J. Penttilä om att Finlands Natomedlemskap säkrades: "Nästan lika stort som EU-medlemskapet"

3:11

Enligt Penttilä är Natomedlemskapet viktigt för ekonomin.

– Nu kan man investera i Finland, det finns ingen geopolitisk risk kvar. Därutöver kan de nordiska länderna spela en viktig ekonomisk roll i den gröna omställningen. Det är alltså inte bara av försvarsskäl som vi gynnas av att också Sverige blir medlem så fort som möjligt.

Nu har Finland enligt Penttilä de bästa försvarsgarantier som går att få.

– Det var aningen kaotiskt med Ungern och Turkiet, men det viktigaste är att vi är i mål.

President Niinistö tackade alla Natoländer

Genast efter att den turkiska omröstningen var klar tackade president Sauli Niinistö på Twitter samtliga 30 medlemsländer för deras förtroende och stöd.

Niinistö intygade alltså att Finland kommer att vara en stark och kapabel allierad. Han tillade att vi ser framemot att välkomna Sverige som medlem så fort som möjligt.

Också statsminister Sanna Martin tog vid midnatt till Twitter för att ”tacka alla länder för stödet under processen”. Också hon understryker att ”Finland står även framöver vid Sveriges sida och stöder dess medlemskapsansökan.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg välkomnade det turkiska parlamentets ratificering och konstaterade att ett finländskt medlemskap ”gör hela Natofamiljen starkare och säkrare”.

Det turkiska parlamentet fortsatte kritisera Sverige

Under parlamentsdebatten som föregick omröstningen hördes åter igen Sverigekritik.

Parlamentariker från framför allt president Erdoğans parti AKP och det nationalistiska partiet MPH riktade en hel del kritik mot Sverige och underströk att Sverige inte har levt upp till Turkiets krav.

Det prokurdiska HDP-partiet var det enda partiet som uttryckte skepticism gällande Finlands Natomedlemskap, men främst för att partiet förhåller sig kritiskt till Nato överlag.

HDP sade sig förstå Sveriges och Finlands säkerhetsbekymmer, men partiet anser att Nato-utvidgningen riskerar leda till ytterligare militarisering, snarare än säkerhet. Partiets parlamentariker röstade inte mot Finlands Natomedlemskap, men lade ner sina röster.

Källor: Yle, HS, Reuters

Artikeln uppdaterades 31.3.2023 klockan 8.39 med kommentarer av samhällsdebattören Risto E.J. Penttilä.