Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Historiskt besked – Donald Trump åtalad i New York

Uppdaterad 31.03.2023 07:16.
Donald Trump talar.
Bildtext USA:s tidigare president Donald Trump väntas överlämna sig till åklagarmyndigheten nästa vecka.
Bild: Kamil Krazaczynki / Lehtikuva

Donald Trump dras inför rätta, det beslöt åtalsjuryn ledd av Manhattan-åklagaren Alvin Bragg i natt finsk tid. Det är första gången någonsin som en tidigare amerikansk president åtalas för brott.

USA:s tidigare president Donald Trump åtalas för brott i samband med valkampanjen 2016. Beskedet kom natten till fredag finsk tid efter att en åtalsjury vid domstolen på nedre Manhatten röstat om att väcka åtal.

Åtalspunkterna är fortfarande inte offentliggjorda, men det handlar om pengar som ska ha betalats till den tidigare porrskådespelerskan Stormy Daniels för att hon ska hålla tyst om en påstådd otrohetsaffär med Trump.

En utbetalning på 130 000 dollar gjordes av Trumps dåvarande advokat Michael Cohen i samband med valrörelsen 2016. Cohen har medgett att han betalat ut pengarna och erkände sig 2018 skyldig till kampanjfinansieringsbrott.

Att betala så kallade hyschpengar är inte olagligt, däremot misstänks Trump för att ha ersatt Cohen och bokfört det som kampanjutgifter, vilket skulle vara ett valfinansieringsbrott.

Enligt källor till CNN skulle det handla om 30 olika åtalspunkter.

Trump inför domstol på tisdag?

Donald Trump väntas överlämna sig till åklagarmyndigheten på Manhattan på tisdag nästa vecka. Då läses åtalspunkterna upp. Domstolen kommer även fotografera och ta den tidigare presidentens fingeravtryck.

Enligt amerikanska medier har New York-polisen förstärkt säkerheten kring domstolen.

Trump: Häxjakten kommer att slå tillbaka mot Joe Biden

Redan förra veckan väntades åklagarmyndigheten i New York väcka åtal, det här efter att Trump själv på sin Twitteraktiga plattform Truth Social påstått att han kommer att bli åtalad och gripen. Men då kom inget åtal.

Beskedet från domstolen tio dagar senare uppges ha överraskat den tidigare presidenten som gick till hård attack mot sina motståndare.

– De har gjort det otänkbara: åtalat en fullständigt oskyldig person, sade Trump i ett uttalande.

Donald Trump har meddelat att han ställer upp i presidentvalet 2024.