Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lovisa får yrkesutbildning igen: ”Vi behöver kunnig personal till våra företag”

Utexaminering på gång i festsal.
Bildtext Careeria erbjuder i Borgå utbildningar inom allt från skönhets- och resebranschen till byggnads-, restaurang- och mediebranschen. På bilden firas skolavslutning i Konstfabriken år 2019.
Bild: Yle/Mikael Kokkola

Efter en paus på nästan fem år är det i höst igen möjligt att studera till en yrkesexamen i Lovisa – åtminstone delvis.

Det var i slutet av 2018 som också de sista av Edupolis utbildningar i Lovisa flyttades till Borgå. Det här har lett till en sorts hjärnflykt från Lovisa, där ungdomarna flyttar bort för att studera och det är allt svårare att locka dem tillbaka.

Därför planerar nu Lovisa stad tillsammans med yrkesinstitutet Careeria att de unga studerande ska kunna studera åtminstone det första året på plats i Lovisa.

Direktören för centralen för bildning och välfärd i Lovisa, Kirsi Kinnunen, säger att initiativet kom från Careeria, men att olika alternativ har diskuterats redan en längre tid.

Förutom att man vill försäkra att de lokala arbetsgivarna har arbetskraft också i framtiden så har det också varit svårt för de studerande att ta sig till Borgå med buss, speciellt under coronatiden.

– Utbildningen behövs i Lovisa för att få fler ungdomar att stanna i Lovisa och för att få kunnig personal till våra företag, säger Kinnunen.

Femton elever behövs för att det ska bli av

Allt är i princip klart för att starta upp utbildningen i Lovisa redan i höst. Det enda som saknas är de studerande.

Hela 46 personer från Lovisa har sökt till Careeria i vår. Men de får veta om de har antagits först i juni. I samma veva kommer skolan att fråga om de antagna har ett intresse av att gå det första skolåret i Lovisa.

Det skulle behövas åtminstone femton elever som tackar ja till erbjudandet för att det ska bli av.

Det har inte varit lätt att hitta en plats där Careeria-eleverna kan hålla till, men rektorerna vid Lovisavikens skola och Lovisa gymnasium har rumsterat om i sina scheman och i gymnasiet har det hittats ett klassrum som kan användas av yrkesskolan.

Lovisa gymnasium renoverat
Bildtext Careeria är inte intresserad av att skaffa en ny fastighet i Lovisa, men är nöjda om staden kan erbjuda deras studerande ett klassrum. Nämnden för fostran och bildning har godkänt att staden kan stå för klassrummet som ligger i Lovisa gymnasium.
Bild: Yle/ Stefan Paavola

De femton eleverna kan komma från vilken utbildning som helst. Det första året fokuserar de i så fall på kurser som är gemensamma för alla, som modersmål, matematik och en kurs i arbetslivsorientering.

Det första året gör de också redan praktik inom sin bransch. Tanken är att de som stannat i Lovisa förhoppningsvis också bygger upp ett kontaktnät på orten och kan hitta en arbetsplats där i framtiden.

– Det här sättet att studera kan passa bra exempelvis för de som ska studera affärsverksamhet eller inom social- och hälsovårdsbranschen. Då kan de redan under det första året göra en del praktik inom hälsovården eller på något företag, säger Careerias rektor Pasi Kankare.

Han påpekar ändå att de ännu inte har hunnit vara i kontakt med företag för att se vad de tycker om saken.

Det andra och tredje året måste sedan göras på plats i Borgå då de studerande får mera yrkesspecifik utbildning.

Yrkesexamensmössor
Bildtext Den enda svenskspråkiga utbildningen som Careeria erbjuder i Borgå är en grundexamen i affärsverksamhet.
Bild: Tobias Sjöman/Prakticum

Rektor Pasi Kankare säger att han har berättat för undervisnings- och kulturministeriet om det här försöket. Från ministeriet är man också väldigt nyfiken att höra hur det fungerar, glesbygden i östra Nyland är inte det enda området i landet som lider av att unga flyttar in till större städer.

Ifall Careeria inte hittar femton frivilliga som vill studera i Lovisa i höst så blir det att göra ett nytt försök om ett år. Det finns en chans att de som lämnat in sina ansökningar nu i mars redan är så inställda på att flytta till Borgå eller att ta bussen dit varje dag att de inte vill ändra sina planer.

Då gäller det att göra ordentligt reklam för alternativet inför nästa år, säger rektor Pasi Kankare.

bild på hår som flätas
Bildtext De Lovisaunga som söker sig till Careeria har oftast precis gått ut nionde årskursen.
Bild: Sandra Crawford/Yle

Han säger också att det nu till en början är tänkt att det bara är finskspråkiga studerande som erbjudandet gäller. Men ifall erfarenheterna är goda, så finns det inget som säger att inte Prakticums elever också kunde inbegripas i framtiden.

På frågan om vad de ska göra om fler än femton vill studera i Lovisa i höst skrattar Kankare gott.

– Här är så många öppna frågor ännu så vi får se. Men det kan nog vara svårt att hitta plats för så många.

Diskussion om artikeln