Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kommentar: Trump åtalas för brott – det gynnar hans presidentkandidatur

Uppdaterad 31.03.2023 09:43.
Kommentatorn infälld i bild, i bakgrunden närbild på Donald Trump som talar under ett kampanjmöte.
Bildtext Donald Trump och hans anhängare kallar ett åtal för en politiskt motiverad häxjakt, skriver USA-korrespondent Daniel Olin.
Bild: EPA-EFE, Yle/Barbro Ahlstedt

Donald Trump är den första amerikanska presidenten som åtalas för brott. På kort sikt gynnar det honom. Rättsprocessen är heller inget hinder för Trumps presidentkandidatur, skriver USA-korrespondent Daniel Olin.

Washington

De amerikanska programledarna ställde en och samma fråga gång på gång under torsdagskvällen efter att nyhetsbomben slagit ner: Vad händer nu?

Ingen har det exakta svaret, nu befinner man sig på outforskat vatten. Aldrig förut har en amerikansk tidigare president åtalats. Att det dessutom handlar om en tidigare president som är uppställd i presidentvalet år 2024 gör frågan ännu mer delikat.

Exakt vad det historiska åtalet gäller är ännu inte offentligt, men Trump misstänks för brott i samband med en utbetalning till den tidigare porrstjärnan Stormy Daniels i utbyte mot att hon håller tyst om en relation mellan de två.

”Hyschbetalningen” som bokfördes som kampanjutgifter skedde i samband med valrörelsen 2016 och har stötts och blötts i USA i flera år. Det anses vara det minst tunga av alla de brott som Trump utreds för.

Det första av flera åtal mot Trump?

Justitieministeriet utreder som bäst Trump för hans hantering av hemligstämplade dokument och för uppvigling till stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021. I Georgia pågår en utredning gällande påtryckningar mot valansvariga efter presidentvalet år 2020.

Åtalet i New York kommer alltså knappast att bli det sista mot Trump. Däremot ger det en fingervisning om vad som händer när den tidigare presidenten åtalas.

Hur kommer det amerikanska rättssystemet att klara av åtalet mot Trump?

För en dryg vecka sedan uppmanade Trump sina anhängare att protestera ifall han åtalas. Förra gången Trump uppviglade sina anhängare till protester ledde det till stormningen av Kapitolium.

Så kan skandalen kring en porrstjärna sätta Trump i fängelset

16:17

Hur påverkar åtalet Trumps popularitet?

Jag bevakade Trumps första stora kampanjmöte på plats och ställe i Waco, Texas i lördags. Ex-presidenten ägnade en stor del av sitt tal åt att attackera sina motståndare och i synnerhet distriktsåklagaren i New York, samtidigt som över 10 000 Trumpsupportrar på plats höll upp plakat där det stod ”häxjakt”.

Jag talade med många Trumpanhängare i Waco, samtliga kallade ett åtal mot Trump för en politiskt motiverad häxjakt och varken ett åtal eller en möjlig dom påverkar deras syn på Trump. Snarare verkar ett åtal göra de hängivna anhängarna ännu argare.

Samtidigt passar Trump på att utnyttja denna ilska i ett djupt polariserat USA. Kampanjmötet i Waco inleddes med en inspelning av sången ”Justice for all”, där Trump reciterar den amerikanska trohetseden till tonerna av en kör med män som dömts för inblandning i stormningen av Kapitolium.

Trumpanhängare står och lyssnar på Trump i Waco, Texas.
Bildtext Trumpanhängare har svårt att hålla tillbaka tårarna när de lyssnar på ”Justice for all” i Waco, Texas.
Bild: Daniel Olin / Yle

Trump försvarar inte bara sina anhängare som gjorde ett försök till statskupp. Han menar dessutom att det amerikanska rättssystemet inte bara är ute efter honom utan också alla som försvarar hans värderingar.

– Ligisterna och brottslingarna som korrumperar vårt rättssystem kommer att bli besegrade när jag är tillbaka i Vita huset, sade Trump i Waco.

Trump utnyttjar publiciteten

Räkna därför med att Trump kommer att göra allt för att utnyttja strålkastarljuset när han på tisdag förmodligen ska infinna sig i domstolen på nedre Manhattan och lämna fingeravtryck.

Det ska även tas en ”mugshot”, en bild som tas av misstänkta förbrytare, på ex-presidenten. Trump lär ha föreslagit att han ska föras in till domstol i handbojor för att få till stånd en ordentlig show inför hundratals tv-kameror.

TV-bolag står uppradade utanför domstolen i New York
Bildtext Amerikanska TV-bolag utanför domstolen i New York förra veckan.
Bild: Daniel Olin / Yle

Trump är återigen i centrum och samtidigt stiger hans popularitetssiffror bland republikanerna. Det historiska åtalet förbättrar Trumps möjligheter att bli vald till republikanernas presidentkandidat.

Däremot kan man fråga sig hur kaoset och rättsprocessen påverkar Trump på lång sikt. I synnerhet mittenrepublikaner som röstade på Trump år 2020 gillar hans politik mer än de gillar personen Trump.

Kommer dessa att fortsätta stödja en person som åtalas och kan dömas för att vilja tysta en porrstjärna han uppges haft sex med samtidigt som hans fru Melania var höggravid? Redan nu rapporteras det om att måttet börjar vara rågat hos djupt religiösa republikaner.

Men strålkastarljuset är återigen riktat mot Trump. Rättsprocessen i New York är inget hinder för hans presidentkandidatur. Oavsett hur domstolsbehandlingen slutar i New York kommer Trump att utmåla det som en politiskt motiverad häxjakt.

Det är ett budskap som går hem, det kunde man se i Waco i lördags.