Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Morgonkollen: Fem nyheter du behöver ha koll på i dag

Uppdaterad 31.03.2023 07:23.
Nato-ländernas flaggor i topp vid Natos högkvarter i Bryssel.
Bildtext Nu återstår mest formaliteter innan Finland är med i Nato.
Bild: STELLA Pictures/ddp/abaca press

God morgon! Här är nattens och morgonens nyheter i ett nötskal, med dagens väder.

Turkiets parlament godkände Finlands Natoansökan

Strax före midnatt stod det klart – efter en utdragen process godkände Turkiets parlament lagförslaget om Finlands Natoansökan med rösterna 276 – 0.

Då parlamentet skickat lagförslaget till president Erdoğan har han ännu 15 dagar på sig att underteckna det. Det kan alltså ännu dröja ett par, eller till och med tre veckor innan processen är slutförd i Turkiet.

Men i och med att alla 30 medlemsländer nu har godkänt Finlands Natoansökan så är det bara formaliteter som kvarstår. När Erdoğan gett sitt slutliga godkännande kommer Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg att formellt bjuda in Finland till Nato.

Donald Trump åtalad i New York

USA:s tidigare president Donald Trump dras inför rätta. Det är första gången någonsin som en tidigare amerikansk president åtalas för brott.

Åtalspunkterna är fortfarande inte offentliggjorda, men det handlar om pengar som ska ha betalats till den tidigare porrskådespelerskan Stormy Daniels för att hon ska hålla tyst om en påstådd otrohetsaffär med Trump.

Pengarna ska ha bokförts som kampanjutgifter i samband med Trumps valkampanj år 2016, vilket skulle vara ett valfinansieringsbrott.

Ny bro kunde byggas nära den nuvarande Skåldöfärjan

Den nya bron kunde byggas öster eller väster om färjfästet – se bilder på planerna. Ett tredje alternativ är en elfärja. En enkät som gjordes i november visar att de flesta vill ha en bro.

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland utarbetar en vägplan där färjan till Skåldö ersätts med en bro.

Fördelarna med en bro är att det blir lättare att ta sig ut till skärgården. En nackdel skulle vara att det eventuellt finns ett behov för bullerskydd på fastlandet.

Politikernas vision om aktivare arbetslösa går inte hem hos alla – ”Ganska korkat”

De flesta partier vill ändra den inkomstrelaterade dagpenningen och hänvisar till en studie från 2017. Vöråbon Terese Hägglund har varit arbetslös i perioder, den här gången sedan augusti i fjol.

Beroende på hur länge du jobbat och hur gammal du är kan du i nuläget få inkomstrelaterad dagpenning i 300, 400 eller 500 dagar. Stödsumman är i medeltal 1425 euro i månaden eller 66 euro per dag. Hägglund tror inte att ett minskande stöd, eller en kortare stödperiod, skulle hjälpa henne.

– Nej, det är precis tvärt emot. Det är ganska korkat om de beslutar så. Man tappar humöret helt då, säger Hägglund.

”Samhället anser att du är smartare och bättre om du läser lång matematik”

Förslag på hur poängsättningen av studentexamensbetyg ska förändras publiceras i dag. Modersmålet ska lyftas men den långa matematiken kommer att vara viktig också framöver.

I tre års tid har massor av gymnasiestuderande dagligen kämpat med att plugga lång matematik och lång fysik. De här ämnena ger nämligen de högsta poängen då man ska söka in till ett universitet eller en högskola.

Nu ska poängsystemet ses över och många hoppas på att den långa matematiken inte ska vara så dominerande framöver.

Väder

Det varnas för farliga lavinförhållanden i Lappland. Varning också för dåligt väglag i Norra Österbotten och västra Lappland på grund av snöfall.

Det är uppehåll i dag och delvis klart i söder. I norr är vädret molnigare, här och där förekommer snöfall.

I landets södra och mellersta delar är det växlande molnighet och uppehåll. Det klarnar upp på dagen. Det blir mellan -2 och +2 grader.

I landets norra delar blir det mest molnigt och lokalt snöfall. I söder tidvis klarare. Vädret klarnar delvis upp från väster, men snöbyar håller i sig i mellersta och norra Lappland. Det blir mellan -7 och +1 grader.

En mobiltelefon visar startvyn för Yle-appen med en bild på Finlands lucia och texten "Vem vill du se som Finlands lucia 2022? Kandidatnomineringen pågår!"

Få nattens och morgonens nyheter direkt i mobilen med Yle-appen

Morgonkollen skickas ut varje vardagsmorgon.