Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

9-åring blev överkörd av lastbil och dog – chauffören döms till villkorligt fängelse

Ingången till ett vitt tingshus i sten.
Bildtext Enligt domen hade den cyklande flickan inte brutit mot några trafikregler.
Bild: Tiina Grönroos/ Yle

Västra Nylands tingsrätt har dömt en lastbilschaufför till tre månader villkorligt fängelse för en olycka som skedde 16 april år 2021.

En 9-årig flicka höll på att cykla över ett övergångsställe då hon blev påkörd av en lastbil som höll på att svänga. Barnet avled på olycksplatsen.

Lastbilschauffören dömdes för äventyrande av trafiksäkerheten och dödsvållande, och måste ersätta offrets anhöriga deras rättegångskostnader.

Dessutom konstaterade man att föraren brutit mot den sociala lagstiftningen om vägtransporter, genom att inte ta tillräckligt långa pauser. Det kunde man ändå inte konstatera att skulle ha haft en roll i olyckan och har ingen inverkan på straffet.

Både lastbilen och cyklisten hade grönt ljus. Flickan kom cyklande längs cykelleden som gick parallellt med körfilen där lastbilen kom körande. Lastbilen svängde sedan till höger i korsningen och såg inte flickan på cykeln.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att chauffören hade väjningsplikt och att han genom att vara mera uppmärksam och försiktigare kunde ha sett flickan och undvikit olyckan.

Anhöriga krävde att föraren skulle dömas för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och betala dem över 20 000 euro i skadestånd på grund av lidande och andra kostnader som uppstått, men kravet förkastades av tingsrätten eftersom tingsrätten inte ansåg att föraren handlat på ett sätt som skulle tyda på grov vårdslöshet.

Enligt domen hade den cyklande flickan inte brutit mot några trafikregler.

Domen kan överklagas i hovrätten.