Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Yle testade hur bilens farthållare förvirras av valreklam – se hur bilen accelererar till för hög hastighet

Videon gjordes av Kamal Afarin och Vesa-Matti Ruuska. - Spela upp på Arenan

Bilars automatiska kameror kan tolka valreklam som trafikmärken. Enligt polisen är det trots allt den som sitter bakom ratten som är ansvarig om man kör för fort.

Under valrörelsen inför riksdagsvalet har man igen kunnat se flera exempel på hur bilars automatik tolkar valreklam som hastighetsskyltar. Det här innebär att en bil kan visa fel hastighetsbegränsning på instrumentpanelen.

En farligare situation uppstår om bilen själv reglerar sin hastighet enligt vägskyltarna. Då kan bilen automatiskt börja accelerera och plötsligt köra för fort.

Enligt polisen är det ändå föraren som ansvarar hur fort bilen kör och föraren kan inte skylla på automatiken om det går för fort.

Yle Turku gjorde ett test med en bil med farthållare, och till exempel på Vahdontie i Reso finns ett avsnitt där bilen tolkade två valreklamskyltar som hastighetsbegränsningar. Där ändrade bilen hastighet och körde för fort en liten stund, för att senare sakta ner vid en annan reklamskylt.

Videon högst upp i artikeln visar hur en potentiell farosituation kan uppstå.

Representant från Mercedes-Benz vill ha bort skyltar som påminner om trafikmärken från vägarna

En kamera som läser av trafikmärken ser alla siffror som finns längs vägkanten och som till sin storlek påminner om hastighetsskyltar.

Mercedes-Benz mediechef Pekka Koski berättar att systemet baserar sig på ett allmäneuropeiskt avtal som har att göra med trafikmärkestypografi. Tanken är att trafikmärken i Europa ska se likadana ut.

– Baserat på det här har biltillverkare programmerat kameror som bland annat reglerar bilarnas hastighet. Problemet kan alltså uppstå om kandidatnumret 80 står på en rund bakgrund. Om märket var triangelformat skulle samma problem inte uppstå, och systemet skulle inte tolka det som en hastighetsskylt.

Enligt Koski fungerar systemet som det är tänkt att det ska fungera. Han hoppas att man i stället skulle ta sig en titt på hur valreklam övervakas.

– Viss typografi ska enbart användas på trafikmärken och sådan typografi borde inte användas till något annat längs med vägarna. Det här borde också myndigheterna känna till, även om de senaste uttalandena från myndigheterna tyder på att de inte har gjort sin hemläxa, säger Koski.

Traficom: Det räcker att den som kör känner igen att det handlar om en valreklam

Timo Ojala, ledande sakkunnig vid trafik- och kommunikationsverket Traficom, säger att myndigheterna nog har koll på hur trafikmärkena ska se ut.

Enligt Ojala räcker det att en människa kan se skillnad på en valreklam och en hastighetsbegränsning.

– Jag har själv inte sett en enda sådan valreklam som skulle kunna förväxlas med ett trafikmärke, säger Ojala.

Enligt Ojala finns det just nu inga regler för vad bilen borde kunna känna igen, vilket betyder att ärendet ligger i biltillverkarnas händer.

– Automatik kan man lära ut, och det är upp till tillverkarna att avgöra hur långt man vill driva automatiken. Det är inte vettigt att man via lagstiftning skulle börja bestämma vilken sorts valreklam som är tillåten, säger Ojala.

Det här är en översättning av artikeln Katso, kuinka auto kiihdyttää merkittävään ylinopeuteen vaalimainoksesta – Yle testasi, miten vakionopeudensäädin sekoaa ehdokasnumeroista skriven av Vesa-Matti Ruuska. Översättningen är gjord av Maj Lundström.

Diskussion om artikeln