Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kerttu Niskanen tog sitt tionde individuella FM-guld efter överlägsen uppvisning i krävande terräng

Kerttu Niskanen åker skidor.
Bildtext Kerttu Niskanen vann ett väntat FM-guld.
Bild: Lehtikuva / Markku Ulander

FM-tävlingarna i längdskidåkning inleddes i Enare med en överlägsen uppvisning av den stora guldfavoriten Kerttu Niskanen. Niskanen tog på öppningsdistansen 5km med klassisk teknik karriärens tionde individuella FM-guld.

Tävlingarna genomfördes i mycket krävande terräng med stora höjdskillnader, vilket bidrog till stora differenser i slutresultaten. Niskanen som startade som sista dam tog direkt från den första mellantiden hand om kommandot. Niskanen tog till slut guldet med 13 sekunder segermarginal till tvåan Johanna Matintalo.

– Trevligt att jag vann, silver skulle ha varit en besvikelse. Jag startade raskt men inte för hårt. Jag justerade farten ständigt. Det var en trevlig bana, här kunde man också tävla i följande FM-tävlingar.

Niskanen som säkrade världscupsegern i distanscupen säger att hon ännu inte har haft tid att fira den meriten. Först gäller det att slutföra denna säsong.

– Lite har jag firat, men det blir mera firande på våren. Nu gäller det att åka den här säsongen till slut.

– Tremilen på söndag blir tuff, men det blir en bra tävling på fina banor. Bara att njuta trots att man tvingas ställa skidorna i v-position i motluten.

Också silvermedaljören Matintalo var nöjd efter alla bakslag hon genomlidit under de senaste veckorna.

– Under Planica var jag redan redo att avsluta säsongen, men någonting har gått rätt mot slutet av säsongen. Jag kom till tävlingen med attityden att jag åker i dag, men knappast på söndagen, kommenterade silvermedaljören Matintalo.

– Jag gillar 5 km som distans och tycker att man kunde köra den distansen oftare i stället för 10 km, sade Matintalo.

Bakom Niskanen och Matintalo var det jämnare i kampen om den sista medaljen. Krista Pärmäkoski kunde köra med vetskap om Jasmi Joensuus och Anne Kyllönens mellantider, och fixade ytterligare en FM-medalj till sin meritlista.

– Överraskande mycket parstakning blev det, men det räddade mig, för jag var helt borta då man skulle börja använda benen, kommenterade Pärmäkoski.

– Då man bara vilar, vakar och äter godis fungerar inte skidåkningen optimalt, sade Pärmäkoski som var glad att träffa människor igen, efter att hon de senaste dagarna främst sörjt sin hund som gått bort.

Resultat, skid-FM, 5 km klassiskt:

1. Kerttu Niskanen 13.30,0

2. Johanna Matintalo + 13,2

3. Krista Pärmäkoski + 24,8

4. Jasmi Joensuu + 29,7

5. Anne Kyllönen + 30,4

6. Vilma Nissinen + 49,9

7. Anni Alakoski + 52,1

8. Jasmin Kähärä + 54,1

...

22. Sandra Jordman IF Minken +1.57,5

28. Jennifer Antell Vörå IF +2.13,3

39. Amanda Nyfors IF Brahe +2.29,5

41. Anni Lindroos Pargas IF +2.34,1

51. Jennie Lindvall IF Minken +3.02,7

55. Signe Jakobsson IF Minken +3.20,0

56. Wilma Hjerpe IF Minken +3.20,3