Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Kan Trump benåda sig själv om han döms? Sex frågor och svar om åtalet

Donald Trump talar.
Bildtext Hur ska det gå med Trumps presidentvalskampanj? Åtalet kan rent av gynna expresidenten, enligt USA-forskare.
Bild: Kamil Krazaczynki / Lehtikuva

Donald Trump kommer ställas inför rätta efter ett historisk beslut. Kan en eventuell dom sätta käppar i hjulen för hans kandidatur i valet 2024? Vi går igenom läget med USA-forskare Oscar Winberg.

Donald Trump blir den första presidenten i USA:s historia att ställas inför rätta. Det handlar om en potentiellt olaglig utbetalning till den tidigare porrskådespelaren Stormy Daniels i samband med presidentvalskampanjen år 2016. Nu har Trump ambitioner på en comeback till Vita huset i valet 2024.

Fortfarande är åtalspunkterna inte kända, men att det historiska åtalet kommer att påverka presidentvalskampanjen i USA är däremot säkert. Vi går igenom det vi vet.

Vad handlar fallet om?

1. Hur påverkar åtalet presidentvalskampanjen?

Att Trump åtalas, eller rentav döms, hindrar inte honom från att varken ställa upp som presidentkandidat eller väljas till president. Det är alltså fortfarande fullt möjligt att Trump gör comeback i Vita huset, rent juridiskt.

Nattens besked får däremot sannolikt en ganska stor politisk inverkan på republikanernas presidentvalskampanj, tror USA-forskare Oscar Winberg. Det kan på kort sikt gynna Trump, tror Winberg. Dels får det folk att tala om honom och dels tvingar åtalet motståndarna inom partiet att ta ställning i frågan.

– Rent politiskt tror jag att det här kommer att sätta Trump i fokus i primärvalskampen och tvinga alla andra kandidater att ta ställning till Trump, lite bekänna färg. Stöder man Trump eller inte nu när han står inför åtal och juridiska trubbel? konstaterar Winberg.

Opinionsmätningar visar ändå att veckor av spekulationer kring ett potentiellt åtal inte har skadat Trumps ställning inom partiet.

Demokraterna har för sin del inte direkt något att vinna på i samband med åtalet, säger Winberg.

– Jag tror snarast att demokraterna kommer att ta ett steg tillbaka och låta republikanerna gräva sin egen grop i samband med det här fallet. Det allra naturligaste här är att säga att det här är ett juridiskt fall som sköts i delstaten New York och vi har ingen insyn eller översikt vad gäller procedurerna där.

"Det är bara politik" och "Ingen står över lagen" – så här kommenterar amerikanerna Trumps åtal

"Det är bara politik" och "Ingen står över lagen" – så här kommenterar amerikanerna Trumps åtal - Spela upp på Arenan

2. Hur sannolikt är det att Trump döms?

Trump har tidigare överlevt två riksrättsåtal under sin tid i Vita huset. Också på den punkten skrev han historia: Han är den enda presidenten i USA:s historia att ställas inför riksrätt två gånger. Före honom ställdes Andrew Johnson och Bill Clinton inför riksrätt en gång var, medan Richard Nixon avgick före omröstningen om riksrätt.

I motsats till riksrättsprocesser som närmast är politiska är nattens åtal juridiskt. Hur sannolikt det är att Trump verkligen döms är tills vidare oklart, men Winberg betonar att åklagarna av allt att döma sannolikt sitter på hårda bevis.

– Det är väldigt svårt att spekulera kring huruvida Trump döms i och med att vi inte vet hur starkt fall åklagaren har. Det vi vet är att när det handlar om ett åtal mot en före detta president, så kan vi utgå från att åklagarna sitter på ganska starka bevis.

Dessutom påminner Winberg om att det är skäl att komma ihåg att Trumps tidigare advokat Michael Cohen redan har erkänt till brott i samband med just det här fallet.

– Det kan alltså finnas ganska stark bevisföring. Men samtidigt är det ju klart att ribban kommer vara hög för en jury när det gäller en före detta president.

3. Kan Trump benåda sig själv?

Inför ett eventuellt åtal har möjligheten att Trump skulle kunna benåda sig själv, eller bli benådad av en framtida republikansk president i stil med hur Richard Nixon benådades av Gerald Ford, diskuterats.

Svaret på frågan om ifall det är möjligt är kort och gott: Nej. I just det här fallet kan Trump inte benåda sig själv ifall han återväljs till president.

– Det har diskuterats väldigt länge och det finns rapporter om att Trump som president diskuterade möjligheten att benåda sig själv för alla eventuella brott som han skulle ha begått, vilket han då inte gjorde under sin tid i Vita huset, säger Winberg.

Orsaken till att det inte går att benåda sig själv här är att det handlar om ett delstatsåtal.

– Presidenten saknar maktbefogenheter att benåda någon för brott som har skett på delstatsnivå och dömts i en delstatsdomstol. I det här fallet har varken han – eller någon annan framtida republikan i Vita huset – möjlighet att benåda. Det är guvernören som har den maktbefogenheten, förklarar Winberg.

4. När vet vi mer om åtalspunkter och tidtabell?

Fortfarande vet vi alltså inte exakt vad Trump åtalas för, bortsett från att fallet rör en potentiellt olaglig utbetalning till den tidigare porrfilmsskådespelaren Stephanie Cliffor för att tysta henne om en relation mellan de två inför valet år 2016. Clifford är också känd som Stormy Daniels.

– När Donald Trump uppenbarar sig i domstol i New York kommer vi ha mycket mer insikt i det här. Det är någonting som kommer att förhandlas om mellan åklagarmyndigheterna i New York och Trumps advokater, säger Winberg.

Trump själv befinner sig i Florida och måste alltså ta sig till New York. Exakt när det sker är oklart, men Winberg tippar på att vi vet mer redan i början av nästa vecka.

– Påsken kan sätta lite käppar i hjulen för hur det vanligtvis brukar gå. Men jag skulle nog säga att åklagarna kommer att ta kontakt med Trumps advokater redan nästa vecka. Sen är det ju möjligt att Trump vill ställa till det och inte frivilligt uppenbara sig i New York. Då kan det bli en mer utdragen process, säger Winberg.

Donald Trump golfar
Bildtext Trump sågs gå en golfrunda i Florida 29.3.
Bild: MEGA / AOP

5. Republikanerna ropar häxjakt – är det så?

Enligt Winberg passar åtalet väldigt bra in i Trumps narrativ där han och hans anhängare är ständiga offer för en demokratisk häxjakt.

– Det här är något som tilltalar republikanerna väldigt mycket och är ett återkommande tema i högermedier, alltså uppfattningen om att de konservativa och republikanerna i USA ständigt är utsatta för hot från en liberal elit. Det är på det sättet väldigt smart att göra det till en teater där han framstår som ett offer.

Att det är den demokratiske distriksåklagaren i Manhattan Alvin Bragg som driver fallet har väckt kritik inom det republikanska partiet, där fallet ses som politiskt motiverat. Men hur är det, är det fråga om någon slags häxjakt?

– Jag tycker vi ska ta det med en stor nypa salt. Samma punkter, samma anklagelser kom republikanerna och Donald Trump med också när det handlade om att registrera republikaner som hotade Trumps ställning, säger Winberg.

Winberg lyfter fram den tidigare FBI-direktören James Comey och den tidigare FBI-direktören och specialutredaren Robert Mueller som exempel.

– Varje gång republikaner, demokrater eller obundna har uppfattats som hotbilder av Trump så har han målat upp dem uttryckligen som kontrollerade av liberala eliter eller kontrollerade av demokratiska politiska intressen. Det är en taktik som kommer att användas av Donald Trump oberoende av vem det gäller.

6. Vad är läget med de andra utredningarna kring Trump?

Trump utreds samtidigt för tre andra potentiella brott som kan leda till åtal. Det handlar om fallet med att försöka omkullkasta valresultatet i Georgia efter presidentvalet 2020, hans involvering i den misslyckade statskuppen den 6 januari 2021 och de hemligstämplade dokument som han tog med sig efter sin tid i Vita huset.

Winberg påminner om att det ändå är viktigt att komma i håg att alla utredningar är oberoende varandra och förs på olika nivåer.

– De här är alla allvarligare när vi talar om själva brottet, men samtidigt är det viktigt att komma i håg att de här fallen och potentiella åtalen är oberoende av varandra. Nu handlar det om ett brott som har begåtts i delstaten New York och då kan inte åklagaren där snegla på hur det ser ut med federala åtal eller utredningar i delstaten Georgia. Det här åtalet måste skötas i New York.