Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Pensionärer får inte vinterbada billigare i Raseborg

Vinterbadplatsen i Ekenäs med hus för omklädning och bastu.
Bildtext Varken pensionärer eller andra grupper ska få någon rabatt då de vinterbadar i Raseborg. Det säger stadsstyrelsen i staden.
Bild: Patrik Rosström / Yle

I fjol lämnades en motion in till fullmäktige i Raseborg där man föreslog att pensionärer skulle få en lägre säsongsavgift för vinterbad. Stadsstyrelsen säger nej och ger ingen rabatt.

I motionen skrev man också att staden borde ta ställning till om avgiften borde sänkas även för arbetslösa, studerande och beväringar.

Kultur- och fritidsnämnden har behandlat motionen och föreslår att Raseborgs stad inte stöder en rabatt, varken för pensionärer eller för andra grupper. Det här motiverar nämnden med att det är frågan om en grupp som redan subventioneras med skattemedel för sin hobby.

Stadsstyrelsen behandlade motionen i slutet av mars (27.3) och föreslår att fullmäktige antecknar informationen för kännedom och att motionen är besvarad och därmed slutbehandlad.

156 personer kvitterade ut nyckel under säsongen 2021-22 i siminrättningen Simmis i Ekenäs. Enligt personnumret är 50 personer 65 år eller äldre. Fritidskansliet har inga uppgifter om mängden studerande, arbetslösa och beväringar och kan därför inte ta ställning till kostnadseffekten av en eventuell rabatt för denna grupp.

Det kostar nästan 24 000 euro om året för fritidsavdelningen att hålla i gång vinterbadet.

Kunden betalar 75 euro i säsongsavgift. Vinterbadets säsongsavgifter innebär en inkomst för staden på 11 700 euro.

Diskussion om artikeln