Svårt att få tandläkartid i Borgå: ”Vi är så fullbokade som vi kan vara”
Tandläkarköerna i Borgå är långa. Ett privat företag har hjälpt till om kvällarna och ska fortsätta med 500 patienter till. Sämre ställt är det med munhygienisterna, som det finns alldeles för få av.
Enligt Borgås övertandläkare och enhetschef Sari Holmberg är det många som söker sig till tandläkaren nu efter coronatiden. Det gäller inte bara för Borgå utan i hela landet.
– Vi är så fullbokade som vi kan vara. Det har överraskat oss att efterfrågan är så här stor, säger Holmberg.
Köerna till icke brådskande tandvård i Borgå är några månader långa och för att komma till en munhygienist får man vänta ännu längre. Barn prioriteras och får vård snabbare. Brådskande tandvård får man samma dag.
Just nu ska en person behöva vänta på icke brådskande tandvård i högst ett halvår. I höst blir gränsen striktare och sänks till fyra månader. I november 2023 sänks gränsen ytterligare till tre månader. Även om väntetiden känns lång så håller sig Borgå inom de lagliga gränserna, mycket tack vare utomstående hjälp.
Välfärdsområdet har kontrakt med ett privat tandläkarföretag som sedan januari har tagit emot patienter om kvällarna i Borgå, Sibbo och Lovisa. Enligt överenskommelsen skulle företaget börja med att sköta om tusen patienter för att sedan eventuellt fortsätta med fler om det behövs. Och det gör det.
– De kommer att fortsätta, vi klarar inte av det med egna resurser, säger Holmberg.
Samma resurser som på 90-talet
Det privata företaget har snart skött om de tusen första patienterna och ska nu ta sig an 500 till. 300 av dem ska vårdas i Borgå, resten i Sibbo och Lovisa där det också är köer.
Att hitta personal är inte problemet när det gäller tandläkartiderna i Borgå. Däremot är antalet tandläkare som man fått anställa lite väl begränsat.
– Vi har haft samma resurser sedan 90-talet trots att det flyttat in fler invånare, säger Holmberg.
I Lovisa har det varit svårare att hitta tandläkare. Den verkligt stora personalbristen gäller ändå munhygienister som det finns alldeles för lite av.
– Vi har åtta tjänster i Borgå och tre munhygienister som jobbar här, säger Holmberg.
Hon berättar att man ska försöka ta hjälp av den privata sidan också med munhygienistbesöken. Dessutom ska man skicka ut ett meddelande till alla välfärdsområdets munhygienister för att fråga om någon är villig att ta sig an kvällsjobb för extra lön så att man skulle få förkortat köerna.