Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

SFP: Alla fyra riksdagsledamöter fick fortsatt förtroende – Strand tappade över 3 500 röster

Uppdaterad 03.04.2023 09:59.
Mikko Ollikainen och suportrar framför datorskärmar under valvaken på riksdagsvalet 2023.
Bildtext Allvarliga miner på Ollikainens valvaka.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

När 100 procent av rösterna är räknade står det klart att ingen lyckades putta ut någon av de sittande riksdagsledamöterna.

In i det sista var det spännande, ett tag låg Joakim Strand långt nere på listan. Men efter att Vasarösterna var räknade seglade han upp på andra plats inom SFP i Vasa valkrets.

Han tror att debatten kring Vasa Elektriskas elpriser inverkade negativt på hans röstetal. Strand är styrelseordförande i bolaget men han tycker att kritiken delvis varit obefogad.

- Vasa stad gick in med ägarstyrning och sänkte priserna, vi sänkte fastighetsskatten och nu har vi retroaktivt ett elstöd som betalas ut från och med april. Så kritiken känns obefogad och jag är medveten om att den delvis har slagit ut mot mig. Men jag är beredd att ta den smällen även om det är fel, säger Strand sent på söndag kväll.

Strand tappade över 3 500 röster jämfört med valet 2019.

Ollikainen: En svettig kväll

Desto mer spännande var det för Mikko Ollikainen som vartefter kvällen gick sjönk längre ner på listan. Men han behöver inte säga upp hyreskontraktet i Helsingfors - han får fortsätta pendla till jobbet i riksdagsborgen.

- Vi har försökt räkna själva och analysera samtidigt som vi följt med valvakan på skärmen. Det har varit en ganska svettig kväll, säger Ollikainen.

Mikko Ollikainen stirrar in i kameran.
Bildtext Mikko Ollikainen säger att det varit en tuff kampanj men nu får han nöjt fortsätta arbetet i riksdagen.
Bild: Yle/Anne Teir-Siltanen

Ingo gick inte hela vägen

Anna-Maja Henriksson var ohotad röstdrottning inom SFP i Vasa valkrets. En som också satt säkert på sin plats under valkvällen var Anders Norrback.

Norrback var alltså trea bland SFP:arna i valkretsen.

- Tusen tack, vi kämpar vidare, sa Norrback på sin valvaka i Närpes.

Fullmäktigebasen i Korsholm, Christoffer Ingo, spekulerades på förhand vara en utmanare som kunde peta ut någon av de sittande ledamöterna, men det gick inte vägen.

För Christoffer Ingo var det tredje gången han kandiderade i riksdagsval och det räckte inte för inval, utan han ser ut att bli första suppleant för SFP.

- Jag är överväldigad av det stora stöd jag har fått, det känns bra. Sedan är det så klart tråkigt att det inte räckte hela vägen, men jag är tacksam för varenda röst, säger Ingo.

Skillnaden mellan dig och Mikko Ollikainen som är sista invalda från SFP verkar bli hundratals röster. Var det väntat att skillnaden ändå blir så stor?

- Vi har haft jättegod känsla i kampanjen, men att flytta över en känsla till siffror är förstås svårt eller omöjligt. Vi har inte på det viset kunnat säga hur nära eller långt ifrån vi ligger varandra i röster. Vi ser nu att det var en bit mellan i alla fall och då har de som är invalda också ett starkt mandat att jobba vidare.

Man tittar rakt in i kameran
Bildtext Christoffer Ingo (SFP) blir suppleant.
Bild: Yle/Roger Källman

Tidigare rapportering:

Kring klockan 20.55 har SFP fyra mandat. Anders Norrback och Mikko Ollikainen är inne och ligger före Joakim Strand.

Men som det verkar kan det bli tight för Ollikainen. Hundra procent av rösterna i Malax är redan räknade.

Den tredje platsen innehas just nu av Anders Norrback. Han är just nu på sextonde plats, alltså den sista platsen i valkretsen.

Henriksson har nästan 6000 röster och Strand 3200.

Kring klockan 20.30 ser det ut som att Mikko Ollikainen trillar ut. Men SFP brukar klättra under kvällen.

Samtidigt är endast 30 procent av rösterna i Korsholm räknade, Christoffer Ingos hemort.

Så här kommenterar Joakim Strand (SFP) förhandsrösterna. - Spela upp på Arenan

Här kan du se valresultatet.