Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Centern: Partiet förlorade ett mandat i Vasa valkrets

Uppdaterad 03.04.2023 00:13.
Näringsminister Mika Lintilä.
Bildtext Mika Lintilä har under den gångna valperioden fungerat som näringsminister.
Bild: Silja Viitala / Yle

Det blev ett förlustval för Centern även i Vasa valkrets. Partiets mål var att behålla sina fyra mandat i riksdagen, men vartefter rösträkningen hade sin gång blev förlusten allt tydligare.

Under den gångna valperioden har Centern varit regeringsparti och haft fyra riksdagsledamöter från Vasa valkrets: Pasi Kivisaari, Antti Kurvinen, Mika Lintilä och Mikko Savola.

Men endast tre av de fyra återvaldes. När alla röster räknats stod det klart att Kivisaari föll ur riksdagen.

På telefon når vi en dämpad Kivisaari. Han har förlorat nästan tusen röster jämfört med valet 2019.

- Jag är tacksam för de röster jag fått. Det gick inte vägen den här gången, men jag vill tacka de väljare som har röstat på mig.

Vad tror du det beror på att du inte kom in den här gången?

- Det är svårt att analysera. Jag har gjort mitt bästa, mer lossnar inte ur den här mannen. Valresultatet är alltid rätt, med det kan man inte vara oense.

Centern tappar rejält nationellt, hur kommenterar du det?

- Vi backar och det här kan vi absolut inte vara nöjda med. Sedan då det här valresultatet har analyserats hoppas jag att vi ska få ny vind i seglen, men det går inte utan att vi först tar en ordentlig titt i spegeln.

Personporträtt på Pasi Kivisaari som ler brett och ser in i kameran. I bakgrunden andra människor som firar valvaka.
Bildtext Pasi Kivisaari hoppas att Centern ska få in ny luft under vingarna bara man först noga analyserar varför partiet backar så kraftigt i det här valet.
Bild: Tarmo Niemi

Kivisaari tror inte att det finns någon enskild orsak till förlusten.

- Jag tror det finns många orsaker till det här. Vi har åtta år av regeringsansvar bakom oss. Men kanske finländarna inte vet vilket ansvar vårt parti bär för regionerna i landet?

Mika Lintilä (C) på valvaka
Bildtext Näringsminister Mika Lintilä höll valvaka i Karleby. Lintilä fick fortsatt förtroende av väljarna.
Bild: Yle/Jakob Lillas

Partiet fick 17,9 procent av väljarnas stöd i valkretsen, vilket är exakt två procentenheter lägre än i valet 2019. För Antti Kurvinen, Mika Lintilä och Mikko Savola fortsätter arbetet i riksdagen.

Lintilä gjorde ett gott resultat och gick framåt i antal personliga röster jämfört med valet 2019. Hans personliga röstetal landade på 6143. Antti Kurvinen, som fungerat som kultur- och idrottsminister, landade på 6779 röster. 6773 väljare i Vasa valkrets lade sin röst på Mikko Savola.

Mika Lintilä kommenterar förhandsrösterna (på finska). - Spela upp på Arenan