Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristdemokraternas Peter Östman återvald: ”Vi gjorde ett av de bästa valen i Vasa valkrets”

Uppdaterad 03.04.2023 00:23.
En man i kostym  och en kvinna i rosa dräkt sitter längst fram i ett halfullt auditorium.
Bildtext Peter Östman och frun Katarina deltog i Kristdemokraternas valvaka på Optima i Jakobstad.
Bild: Mårten Wallendahl / Yle

Kristdemokraterna behåller sitt mandat i Vasa valkrets. Sittande riksdagsledamoten Peter Östman har fått fortsatt förtroende och inleder sin fjärde mandatperiod i riksdagen.

När hundra procent av rösterna i Larsmo och Pedersöre är räknade har Peter Östman 6 179 röster. Östman själv ser sig som en mentor under den gångna valkampanjen, då han försökt lyfta fram också nya, unga kandidater. Även om han hade på känn att hans fortsatta mandat var tryggat, känner han sig lättad då rösterna är räknade.

– Det är klart det känns bra, och speciellt bra att vi gjort ett bra val i Vasa valkrets. Det verkar som vi gjort ett av de bästa resultat vi någonsin fått i valkretsen.

Det har enligt Östman varit tacksamt att sitta i oposition då den senaste regeringen inte så starkt drivit jordbruksfrågor, vilket många av Kristdemokraternas anhängare vurmar för.

Det som Peter Östman vill driva för Österbottens del är vårdfrågor, för att trygga att man kan undvika långa sjuktransporter. Men han vill också föra fram landskapets attraktionskraft då det gäller att locka ny arbetskraft.

Peter Östman ser också att det kan finnas möjligheter för KD att sitta med i nästa regering. Däremot finns det många frågor längs vägen.

– Men nu ska vi se först och främst vem som blir regeringssonderare och vilka frågor som kommer därifrån. Då ser man vad man haft i valprogrammen och huruvida våra planer synkroniserar och om vi passar in i följande regering. Och det är inte bara vår vilja, utan också den kommande regeringssonderarebs vilja.

Kati Nummensalo som samlade näst mest KD-röster i Vasa valkrets har ”endast” 1 905 röster. Det är ändå flera tusen röster från ett andra mandat.

Tidigare rapportering:

Östman har drygt 5740 röster då 85 procent av valkretsens röster är räknade.

Följ rösträkningen här.

Vi fortsätter följa med resultatutvecklingen och den här artikeln uppdateras under kvällens lopp.