Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Grälet mellan Sannfinländarna och FFC handlar om vem som ska betala löntagarnas socialförsäkringar

Uppdaterad 01.04.2023 10:28.
Sannfinländarnas Riikka Purra i MTV:s partiledarutfrågning
Bildtext Sannfinländarnas Riikka Purra tvår sina händer och skyller på partikansliet. Löftet till fackföreningscentralen FFC var aldrig förankrat hos den politiska ledningen, säger hon.
Bild: Markku Ulander / Lehtikuva

Det rör sig om stora pengar och socialförsäkringsavgifterna är en hjärtefråga för facken i riksdagsvalet. FFC rasar över det som man ser som ett svek från Sannfinländarnas sida.

I en kampanj för att få fackmedlemmarna till valurnorna i söndagens riksdagsval har FFC frågat partierna var de står i en rad arbetsmarknadsfrågor, bland annat i förhållande till de socialförsäkringsavgifter som överfördes på arbetstagarna i samband med regeringen Sipiläs konkurrenskraftsavtal.

Sannfinländarna har svarat FFC att de anser att de så kallade kiky-avgifterna ska föras tillbaka på arbetsgivaren. I enkäten stödde också SDP, Vänsterförbundet och De Gröna förslaget.

Matti Putkonen
Bildtext Trotjänaren Matti Putkonen på Sannfinländarnas partikansli har tagit på sig ansvaret för fadäsen. Han ansåg att arbetsgivarna kunde ta tillbaka ansvaret för socialförsäkringsavgifterna.
Bild: Marja Väänänen / Yle

Sannfinländarnas arbetskarl Matti Putkonen har tagit på sig ansvaret

I en valdebatt tidigare i veckan fick Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra frågan om var partiet står i förhållande till socialförsäkringsavgifterna och hon motsatte sig då förslaget om att arbetsgivarna igen skulle ta över ansvaret för socialförsäkringsavgifterna.

Sannfinländarnas så kallade ”arbetskarl” på partikansliet, Matti Putkonen, har tagit på sig ansvaret för det som fackföreningsrörelsen ser som ett valbedrägeri. Matti Putkonen har sagt att han personligen ansåg att socialförsäkringsavgifterna kunde sättas på arbetsgivaren då han svarade på FFC-enkäten.

Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra har tvått sina händer och sagt att partikansliet har gett ett felaktigt svar på FFC-enkäten.

– Saken har beklagligtvis inte diskuterats med mig eller den övriga politiska ledningen, säger Purra.

Löntagare och arbetsgivare delar på socialförsäkringsavgifterna

Arbetspensionsförsäkringen är i genomsnitt 25,30 procent av den anställdas lön. År 2023 är arbetstagarens pensionsavgift 7,15 procent före 53 års ålder och efter 62 års ålder och 8,65 procent i åldern 53–62 år. Arbetsgivarens andel av arbetspensionsförsäkringsavgiften är i genomsnitt 17,4 procent.

Hela arbetslöshetsförsäkringen är 1,50 procent av arbetstagarens lön som avses i lagen om förskottsuppbörd. År 2023 är arbetsgivaravgiften 0,52 procent eller 2,06 procent av lönesumman.

Socialskyddsavgiften är tudelad för arbetstagaren. Den består av en sjukvårdsavgift och en dagpenningsavgift som tillsammans är 1,96 procent. Arbetsgivarens socialskyddsavgift är 1,53 procent av lönen.

Här kan du läsa mera!

Vänstern och facket är på krigsstigen

Både fackföreningsrörelsen och vänsterpartierna är nu på krigsstigen. Industriförbundets ordförande Riku Aalto talar om ett valbedrägeri. FFC har gått ut med informationen om att Sannfinländarna skulle stå bakom FFC:s målsättning att överföra socialförsäkringsavgifterna på arbetsgivarna.

– Det är inte juste att Sannfinländarna ändrar åsikt efter att hälften av löntagarna har röstat, skrev Riku Aalto i ett pressmeddelande.

Aalto syftar på att rekordmånga har förhandsröstat i år och att de enligt Aalto har röstat under falska premisser.

Också den socialdemokratiska gruppledaren Antti Lindtman har reagerat på det som partiet ser som en kappvändning.

– Sannfinländarna är så ivriga på att gå med i en högerregering att de vänder kappan efter vinden redan före valet, skriver Lindtman i ett pressmeddelande.

Också han lyfter fram att 1,7 miljoner finländare har förhandsröstat.

Timo Soini, Juha Sipilä och Alexander Stubb
Bildtext Regeringen Sipilä tvingade fram konkurrenskraftsavtalet. Sannf:s Timo Soini var utrikesminister, Centerns Juha Sipilä statsminister och Saml:s Alexander Stubb finansminister.
Bild: Sakari Piippo / Valtioneuvoston kanslia

Regeringen Sipilä tvingade fram konkurrenskraftsavtalet

Konkurrenskraftsavtalet framtvingades av regeringen Sipilä och ingicks mellan arbetsmarknadslorganisationerna i februari 2016.

I avtalet höjdes arbetstagarens arbetspensionsavgift och arbetslöshetsförsäkringsavgift och arbetsgivarens andelar av avgifterna sänktes med motsvarande belopp.

I en utredning av Labore, som tidigare kallades Löntagarnas forskningsinstitut, kan man läsa att om socialförsäkringsavgifterna återställs till nivån för 2016 så ökar arbetstagarnas inkomster med 1644 miljoner euro.

Enligt samma rapport skulle arbetsgivarnas utgifter öka med 2,42 procentenheter och den offentliga ekonomin förstärkas med 723 miljoner euro.