Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Försvarsmakten köper nya och ergonomiska hjälmar för infanteriet

Försvarsminister Antti Kaikkonen (C) har gett fullmakt till försvaret att beställa hjälmar för infanteriet samt utrustning och reservdelar via Natos logistik- och inköpsorganisation (NSPA).

Hjälmarna är av typen Caiman Ballistic Helmet System och tillverkade av det amerikanska företaget Galvion Ballistics LTD.

”Genom den här anskaffningen fortsätter vi den långsiktiga planeringen av det finländska försvaret. Vi skaffar nu i snabb takt modern skyddsutrustning för infanteriets soldater. Den här investeringen gör det möjligt att ta i bruk ny stridsutrustning som används i mörker”, konstaterar Kaikkonen.

De lätta och ergonomiska hjälmarna minskar enligt Försvarsministeriet soldaternas belastning och gör det möjligt att fästa utrustning som används i mörker på hjälmarna.

Det momsfria värdet på inköpet uppgår till 25 miljoner euro.

Leveransen av hjälmarna börjar under hösten 2023.

Källa: Försvarsministeriet

Inrikes

Anne Rintamäki valokuvassa.

Några tusenlappar räckte till plats i riksdagen för Anne Rintamäki

Antti Kurvinen (C) hade störst valbudget av de riksdagsvalskandidater som blev invalda i Vasa valkrets. Minst hade Anne Rintamäki (Sannf).

Polisen: Vi har hittat mordvapnet från dödsskjutningen i Lillhoplax

En 37-årig kvinna avled i skottsakador efter att ha skjutits i Lillhoplax den 19 april. Nu tror sig polisen ha hittat det misstänkta mordvapnet.

Kvinnan hittades svårt skadad i en parkeringshall i Lillhoplax den 20 april. Hon avled ett par veckor senare på sjukhus.

Under eftersök i närheten av parkeringshallen hittades ett olovligt skjutvapen. Det är sannolikt fråga om mordvapnet, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Dådet utreddes först som dråp, men sedan ändrades brottsrubriceringen till mord. En 49-årig man är misstänkt.

Arbetare vid Hagalundsbron.

Fel i nästan varje steg då olycksbron i Hagalund byggdes – svag, dåligt planerad och dåligt granskad

Olycksutredningscentralen påtalar en rad fel och brister som ledde fram till att 24 personer skadades i ett broras i Esbo i början av maj.

50 får gå då Stora Enso stänger pappersmaskin i Anjala

Skogsindustrikoncernen Stora Enso stänger den ena av de två pappersmaskinerna vid bolagets Anjalankoski-anläggning i Kymmene under det sista kvartalet i år.

Den ena papperslinjen stängs slutgiltigt, orsaken uppges vara försämrad efterfrågan på tidnings- och bokpapper samt höga kostnader.

Nedstängningen påverkar 89 anställda. Koncernen säger upp 50 anställda efter avslutade omställningsförhandlingar. Förhandlingarna, som avslutades i dag, omfattade 500 anställda.

Enheten i Anjalankoski omfattas i fortsättningen av en pappersmaskin och av Ingerois produktionsenhet för förpackningskartong.

Källa: STT