Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland blir ordförande i FN:s säkerhetsråd – det sämsta aprilskämtet någonsin anser Ukraina

Uppdaterad 01.04.2023 07:17.
Den ryske utrikesministern Sergei Lavrov.
Bildtext Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov tar över ordförandeskapet i säkerhetsrådet i april.
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

I dag tar Ryssland över ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd. Ett beslut som får hård kritik av Ukraina som anser att Ryssland borde kastas ut ur rådet istället.

Nästa gång FN:s säkerhetsråd möts sitter Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov som ordförande.

Ordförandeskapet i rådet byts varje månad. Senast Ryssland ledde församlingen var i februari förra året när Moskva precis inledde sitt anfallskrig.

– Det ryska presidentskapet är ett dåligt skämt, skriver Ukrainas utrikesminister Dmytro Kuleba på Twitter. Ryssland har orättmätigt lagt beslag på sin plats i rådet, landet för ett kolonialkrig mot oss och dess ledare är en krigsförbrytare efterlyst av den internationella brottmålsdomstolen ICC.

Borde bort från rådet

FN:s säkerhetsråd har ända sedan grundandet sommaren 1945 haft som sin främsta uppgift att upprätthålla freden i världen.

Just av den orsaken har Ukraina krävt att Ryssland kastas ut ur säkerhetsrådet.

– Världen är inte en säker plats så länge Ryssland har en plats i säkerhetsrådet, har utrikesminister Kuleba konstaterat.

I en intervju för tidningen Kyiv Post gick ministeriet ännu hårdare fram.

– FN:s legitimitet bör ifrågasättas, sa Oleh Nikolenko som är talesperson för utrikesministeriet. FN finns till för att förhindra krig, men kommer med för få initiativ.

– Vi behöver kanske reformera FN, fortsatte han. Inklusive vetorätten för permanenta medlemmar i säkerhetsrådet.

FN:s säkerhetsråd har fem permanenta och tio roterande medlemsländer. De permanenta medlemmarna är Ryssland, USA, Storbritannien, Frankrike och Kina.

Endast permanenta medlemsländer har rätt att lägga in veto mot säkerhetsrådets beslut.

FN:s säkerhetsråd möttes i New York.
Bildtext Säkerhetsrådet har femton medlemsländer.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Ryssland vill ha debatt

Även USA kritiserar Rysslands sits.

– Ett land som flagrant bryter mot FN-stadgan och invaderar sin granne har ingen plats i FN:s säkerhetsråd, sa Vita husets talesperson Karine Jean-Pierre.

– Tyvärr är Ryssland en permanent medlem av säkerhetsrådet och det finns inga juridiska möjligheter att ändra på den verkligheten, tillade hon.

Ryssland har upprepade gånger anklagat västländerna för att enbart kritisera och frysa ut landet i FN sedan Moskva attackerade Ukraina ifjol. Ordförandelandet i säkerhetsrådet kan inte påverka besluten särskilt mycket, men det kan definiera vilka frågor som behandlas.

– En viktig händelse för det ryska ordförandeskapet blir en öppen debatt om effektiv multilateralism i det internationella samarbetet, sa utrikesministeriets talesperson Maria Zacharova vid en pressträff.

Även det mötet kommer att ledas av Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov.