Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 300 fler nybörjarplatser inom lärarutbildningen för småbarnspedagogiken – så här vill man avhjälpa bristen på behörig dagispersonal

Daghemsbarn i regnkläder köar för att komma in till dagiset.
Bildtext Med de nya utbildningarna vill man råda bot på den akuta bristen på dagispersonal.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Undervisnings- och kulturministeriet har beviljat sju universitet fler nybörjarplatser för utbildningen av lärare inom småbarnspedagogik på områden där bristen på personal är som störst.

Tilläggsanslaget på 6,3 miljoner euro är avsett för att de som vill ska kunna genomföra en mångsidig kandidatutbildning för lärare inom småbarnspedagogik.

Utbildningens längd är cirka två och ett halvt år och ska huvudsakligen gå att avlägga vid sidan av arbetet. De första utbildningarna startar under hösten 2024 och 2025.

Riksdagen har bestämt att nybörjarplatserna för de här lärarutbildningarna ska anvisas till områden där bristen på lärare inom småbarnspedagogik är störst. Det här ingår i budgetpropositionen för 2023.

Sammanlagt 360 nybörjarplatser finansieras. Platserna fördelas mellan Helsingfors universitet (240 nybörjarplatser), Uleåborgs universitet (20), Tammerfors universitet (20), Åbo universitet (20), Östra Finlands universitet (20), Jyväskylä universitet (20) och Åbo Akademi (20).

Helsingfors universitet ansvarar för fördelningen av finansieringen och rapporterar till Undervisnings- och kulturministeriet före utgången av mars 2029.

Källa: Undervisnings- och kulturministeriet