Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Stockholmsgäng lockas av marknader i Norrland – med Sundsvall som bas kan man smuggla droger till Finland: ”En transitport”

Sundsvall ser ut som en lugn industriort, men under ytan bubblar det. - Spela upp på Arenan

Svenska gäng sprider ut sig och försöker ta över narkotikamarknader utanför den egna staden. Svenska Yle besökte Sundsvall i södra Norrland som blev fokus för gängstrider i Stockholm.

Torsdagen den 26 januari i år gjorde polisen en insats mot flera adresser i Sundsvall i södra Norrland. Resultatet blev ett 15-tal gripna personer och stora beslag av narkotika, sprängmedel och vapen.

Insatsen föregicks av flera våldsdåd i Stockholmsregionen under början av året som antas ha kopplingar till kampen om vem som ska få sälja droger i Sundsvall.

”Greken” och ”Kurdiska räven” kämpar om Sundsvall

På ena sidan finns ett nätverk som leds av en man som i media kallas för ”Greken”, och på den andra sidan huserar ett gäng som styrs av en man som går under smeknamnet ”Kurdiska räven”.

Sundsvall har fått mycket utrymme i svenska medier på grund av gängvåldet i Stockholm som har kopplingar till Sundsvall. Vi frågade några Sundsvallsbor om hur de ser på uppmärksamheten. - Spela upp på Arenan

Båda två tros vara utomlands men styr ändå sina nätverk med narkotikaförsäljning.

Poliskällor säger till SVT att razzian i Sundsvall hade ett samband med gängkriget i Stockholm.

– Våra kriminella nätverk rör sig över hela riket. Flera av aktörerna som begår brott i Sundsvall begår också brott i Stockholm och på andra ställen. Den nationella spridningen syns ännu mer nu, säger Andreas Bergström, tillförordnad polischef i Sundsvall.

Sundsvall en port till Norrland

Västanvinden viner över ett soligt Sundsvall, vackert beläget vid Bottniska viken, ungefär i samma höjd som Närpes. Staden är en traditionell arbetarstad som länge präglats av tung tillverkningsindustri.

Karta över norra Europa med Sundsvall och Haparanda utmärkta samt Finland, Sverige och Norge färgade i ljusa färger.
Bildtext Sundsvall sägs vara en taktiskt bra plats för att föra vidare narkotika till både Finland och Norge.
Bild: Lars Gustafsson / Yle, Mapcreator.io, OpenStreetMap

En grupp överförfriskade äldre män rör sig sakta över stadens torg. I övrigt är det lugnt och stilla när Svenska Yle besöker Sundsvall.

Men under ytan bubblar det.

Tentaklerna för drogförsäljningen sträcker sig allt längre. I dag finns det personer i Norrland med direkta kopplingar till gängen i Stockholm.

Att våldsdåd i Stockholm kopplas till Sundsvall är därför ingen slump.

Sundsvall på natten. I förgrunden en gata och en bil, i bakgrunden höghus på ett berg.
Bildtext Sundsvall är Norrlands tredjestörsta stad. Polisen kämpar hårt för att kommunen inte ska få ett ”särskilt utsatt område”.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Enligt experter finns det en strategisk orsak till att gängen grälar om narkotikamarknaden just i Sundsvall. Med Sundsvall som bas kan man lätt nå både resten av Norrland, liksom också Norge och Finland.

– Det är ju ingen gängmedlem som berättar det här för oss, men från ett utifrånperspektiv och de analyser vi gör så ser vi att Sundsvall blir den första transitporten in i Norrland. Det är en bra avstampsyta, säger Bergström.

Polischef Anders Bergström står vid en gata med uniform på. Höghus i bakgrunden.
Bildtext Andreas Bergström är tillförordnad polischef i polisområde Medelpad där Sundsvall ingår.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Stor efterfrågan på knark i Sundsvall

Men för Sundsvallspolisen är problembilden lokal. I industriorten finns det en stor marknad för narkotikaförsäljare, så att få ner antalet köpare är ett viktigt mål för kommunen.

– Sundsvalls problematik är att vi har många brukare. Det råder en stor efterfrågan på narkotika. Finns det en efterfrågan, så finns det en god tillgång, säger Andreas Bergström.

Teresa Silva är kriminolog vid Mittuniversitetet i Sundsvall. Hon har studerat narkotikamarknaden i staden i flera år och är inne på samma spår.

– Så länge det finns personer som vill köpa droger kommer det att finnas de som säljer. Narkotikamarknaden är otroligt lönsam, inkomsten från den är så hög att det alltid kommer finnas de som tar risken att sälja, säger Silva.

Teresa Silva står vid ett fönster och tittar in i kameran.T
Bildtext Teresa Silva ledde ett forskningsprojekt om narkotikahandeln i Sundsvall mellan 2016 och 2018. Då var det främst lokala personer som sålde droger. I dag har kriminella nätverk från andra städer ”invaderat” marknaden, enligt Silva.
Bild: Lucas Dahlström

Trots att narkotikaförsäljningen blivit mer nationell vill polischef Andreas Bergström ändå inte säga att något gäng från Stockholm skulle ha lyckats etablera sig eller ta över marknaden i Sundsvall.

– Vi är en del av gängens nya marknader och de tränger undan vissa aktörer. Det här kommer och går, vi har haft olika nätverk som försökt etablera sig här som vi lyckats trycka bort. Vi är fast beslutna att trycka bort dessa också.

Gängen utnyttjar ”barnsoldater”

Den stora tillgången på vapen och rekryteringen av unga och barn till de kriminella nätverken oroar både experter och poliser i Sverige. Fjolåret var ett dystert rekordår då 63 personer sköts ihjäl i landet. Trenden är att skjutvapenvåldet ökar.

I början av februari sköts en femtonåring ihjäl på en restaurang i södra Stockholm. Den misstänkta gärningsmannen är jämnårig. I debatten kallas de unga gängkriminella för barnsoldater, som utnyttjas av nätverken.

Samma utnyttjande av barn syns också i Sundsvall.

Rök från skorstenar i bakgrunden, i förgrunden en bro.
Bildtext Cannabis är den vanligaste drogen i industriorten Sundsvall, men kokain blir allt mer populärt.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Anmälningarna till socialtjänsten gällande barn som kan fara illa har ökat. Enligt siffror som Sundsvalls Tidning publicerat har antalet anmälningar vuxit med över 20 procent på ett år. I snitt görs femton nya anmälningar per dag.

– Har man inga andra förebilder så blir det lätt de kriminella som får den rollen. De har mycket pengar och är populära. Vad som väntar får de aldrig se förrän de är mitt i det, säger polischef Bergström och syftar på den rädsla och ångest som kommer med ett kriminellt liv.

Forskare: Samhället har misslyckats

Samtidigt kämpar staden för att inte få ett av polisen så kallat ”särskilt utsatt område”. Det är områden som karaktäriseras av låg socioekonomisk status och där de kriminella har inverkan på lokalsamhället.

Sundsvall på natten. Bussar åker förbi ett torg.
Bild: Lucas Dahlström / Yle

Här måste hela samhället hjälpas åt, säger Bergström.

– Vi måste bland annat komma åt våldet i hemmet. Våra barnutredare känner igen några av dem som är kriminella aktörer i dag. De har haft dem på barnförhör eftersom de bevittnat våld i hemmet eller varit utsatt för det, säger han.

Varje gång gängen rekryterar en ung person till sitt nätverk har samhället misslyckats, säger kriminolog Teresa Silva.

– Vi har haft fjorton år på oss att stoppa att en fjortonåring blir tagen av gängen, men vi har misslyckats, säger hon.

Teresa Silva ser också i Sundsvall hur unga personer dras med i gängkriminaliteten.

– Det som skrämmer mig är de organiserade brottslingarnas förmåga att rekrytera unga personer. De kan fånga upp personer som har haft mycket problem under sin uppväxt som sedan blir kanonmat för gängen, säger Silva.

Regeringen vill skärpa straffen

För att komma åt de svenska gängen vill Sveriges regering bland annat skärpa straffen för brott som har med gängkriminalitet att göra.

– Ingenting talar för att brottslingar i Sverige tänker sluta skjuta ihjäl varandra bara för att vi sagt att vi lägger om kursen, sade statsminister Ulf Kristersson (M) i januari då han presenterade en proposition för hårdare straff.

En man i tweed står framför Sveriges flagga med händerna rakt utsträckta.
Bildtext Statsminister Ulf Kristersson (M) vill se hårdare straff för organiserad brottslighet i Sverige.
Bild: Pontus Lundahl / EPA

Straffskärpningarna ska gälla för brott i kriminella nätverk och brott som är vanliga inom den kriminella miljön, som grovt olaga hot och narkotikaförsäljning.

Regeringen vill också att det ska bli olagligt att involvera nya unga i brott eller brottslig verksamhet. Det här tycker polischef Andreas Bergström att är bra.

– Jag är inte helt säker på att högre straffsatser i avskräckningssyfte är det viktigaste, för de är barn. Det borde kanske vara så att straffsatserna för att utnyttja barn skulle vara ännu högre.

Våldet i Sverige är vardag – så vill man knäcka gängen

14:39