Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Källor: Donald Trump åtalas för grovt brott som kan leda till fängelsestraff på ett år

USA:s tidigare president Donald Trump håller tal.
Bildtext Trump misstänks för brott i samband med presidentkampanjen 2016. Han har meddelat att han kommer att ställa upp på nytt i presidentvalet nästa år.
Bild: Jim Lo Scalzo / EPA

En jury i New York bestämde i veckan att väcka åtal mot USA:s ex-president Donald Trump. Enligt källor handlar åtalet om minst ett grövre brott som kan resultera i en fängelsedom på över ett år.

AP har talat med källor som uppger att USA:s tidigare president Donald Trump misstänks för flera brott, varav åtminstone ett klassas som grovt.

CNN skriver att det rör sig om över 30 åtalspunkter, vars innehåll tillsvidare är hemligstämplat.

På torsdagskvällen rapporterades att Donald Trump verkligen ska åtalas för brott i samband med sin presidentvalskampanj år 2016.

Trump misstänks då ha betalat 130 000 dollar för att tysta ner ex-porrstjärnan Stormy Daniels om relationen mellan dem. Trump misstänks ha antecknat betalningen som utgifter för valkampanjen, vilket anses bryta mot amerikanska lagar som gäller valfinansiering.

Donald Trump talar.

Historiskt besked – Donald Trump åtalad i New York

Åtalet handlar om valfinansieringsbrott.

Stormy Daniels själv hoppas få vittna mot Trump, men uppger sig samtidigt vara rädd, eftersom hon fått dödshot efter beskedet om Trumps åtal.

– Vad utfallet än blir kommer det att leda till mer våld och död, säger Stormy Daniels till tidningen The Times.

Trump väntas överlämna sig till myndigheterna i New York på tisdag nästa vecka, och då blir också åtalspunkterna mot honom offentliga. Det är första gången som en före detta amerikansk president åtalas för brott.

Källor: AP, CNN