Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Chans till dubbelseger för Finland i VM: ”Marginalerna är små och allting avgörs på lördag”

Uppdaterad 01.04.2023 12:55.
Helsinki Rockettes korta program belönades med säsongsbästa - Spela upp på Arenan

I världsmästerskapen i synkroniserad konståkning slog både Helsinki Rockettes och Team Unique till med säsongsbästa i kortprogrammet. Nu har båda lagen goda chanser till medalj.

De finska lagen fick en suverän start i VM i Lake Placid. Helsinki Rockettes belönades med säsongsbästa 78,61 i det korta programmet. Team Unique lyckades också, och poängen 76,13 ger en tredje plats inför det fria programmet.

Helsinki Rockettes tog brons i fjol. I år satsar laget på att kliva högre upp på prispallen. Laget har de bästa poängen i säsongsbästastatistiken och har därför goda möjligheter att kämpa om segern.

Enligt lagets tränare Kaisa Arrateig var kortprogrammet inte felfritt, men hon ser fram emot lördagens fria program.

– Vi skulle kanske ha behövt lite mer volym, vilket i sin tur kunde ha bidragit till mer fart. Men vi är riktigt nöjda över resultatet och nu blickar vi framåt. Marginalerna är små och allting avgörs på lördagen.

”Det vore superfint om poängen räcker till ett brons”

Team Unique trea efter kortprogrammet i VM - Spela upp på Arenan

De regerande finska mästarna Team Unique förbättrade avsevärt på säsongsbästat.

Tränaren Mirjami Penttinen hoppas på att laget ska kunna knipa en medalj då totalpoängen från det korta programmet och friprogrammet räknas ihop.

– Utgångsläget inför det fria programmet är bra. Det vore superfint om poängen räcker till ett brons, men vi får se hur det går. Vi njuter för fullt av tävlingen oavsett.

De regerande världsmästarna Les Supremes från Kanada leder tävlingen på 79 poäng. Marginalerna mellan de tre främsta är så små att en dubbelseger för Finland är inom räckhåll.

Det fria programmet går av stapeln på lördagskvällen. Yle sänder tävlingen klockan 22.25 på Arenan och klockan 23.50 i TV2.

Ställningen inför det fria programmet:

1. Les Supremes, Kanada 79,00 poäng
2. Helsinki Rockettes, Finland 78,61
3. Team Unique, Finland 76,13
4. Nexxice, Kanada 72,17
5. Miami University, USA 70,07
6. Haydenettes, USA 64,77