Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Flyttfåglarnas vårflytt är ännu på is men inte farligt försenad

Laulujoutsenia lumisella pellolla maaliskuussa.
Bildtext Tusentals gäss och svanar har stannat för att vänta in våren.
Bild: Juha Kemppainen / Yle

Det har varit uppehåll i flyttfåglarnas vårflytt i cirka en vecka på grund av snö och kyla. Situationen är ändå inte exceptionell och vårflytten är heller inte väldigt försenad, säger man på föreningen Birdlife.

Tusentals fåglar som redan hunnit till Finland förra veckan vände om och flög tillbaka söderut. Enligt Jan Södersved som är informatör på Birdlife finns det stora mängder exempelvis lärka och tofsvipa kvar särskilt i södra- och sydvästra Finland. Också tusentals gäss och svanar har stannat för att vänta in våren, säger man på Birdlife.

Lärkan hör till tättingarna
Bildtext De flesta lärkor är bruna eller beigefärgade, ofta med ljust bröst och buk och de flesta ger ett ljusbrokigt intryck.
Bild: Juha Laaksonen

–  De förekommer i stora flockar på åkrar och vid översvämmade områden och väntar på bättre tider. De håller till där det är mindre snö och någon form av möjlighet att hitta föda, säger Södersved.

punarinta
Bildtext Rödhake är en fågel som numera placeras i familjen flugsnappare.
Bild: Jouko Tykkyläinen

Tidigare har det anlänt små flockar av sädesärla, rödhake, och järnsparv. Enligt Birdlife har några lärkor hunnit till Norra Karelen och i Kuusamo har man sett de första snösparvarna. Till den södra kusten har de första gransångarna anlänt och i Pargas på Utö har man gjort den tidigaste observationen någonsin av blåstjärt.

De flyttfåglar som vanligtvis också kommer tidigt till Finland är vana vid hårda omständigheter.

– Om det här vintervädret fortsätter länge, så blir det utmaningar, säger Södersved.

Enligt Meteorologiska institutet fortsätter det för årstiden kyliga vädret de närmaste dagarna. Det är svårt att avgöra exakt när vädret på riktigt börjar bli varmare.

– Jag tror att vid påsken eller senast efter påsk börjar våren framskrida, gissar Södersved.

Källa: STT