Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tornador svepte fram över USA och ödelade samhällen

Uppdaterad 01.04.2023 20:43.

Minst 18 människor dödades då intensiva virvelvindar pressade sig igenom genom delar av södra USA och Mellanvästern.

Hårda vindar och åskväder har dragit över USA:s mellersta delar från Texas till de stora sjöarna.

Stormarna ödelade hem och företag och slet loss trädgrenar och bark från träd. Den vidsträckta stormen ledde till både skogsbränder och snöoväder.

Fyra människor omkom i den lilla staden Wynne i Arkansas. Andra dödsfall rapporterades i Alabama, Illinois, Indiana, Mississippi, och Little Rock-området.

I Belvidere i Illinois ledde en tromb till att taket kollapsade på Apollo Theatre där 260 personer deltog i en heavy metal-konsert. En människa dog och 28 skadades.

Drönarfilmer visar de omfattande skador som tornadon orsakade i olika stadsdelar i Little Rock och ett köpcentrum.

Arkansas guvernör Sarah Huckabee Sanders har utlyst undantagstillstånd och aktiverat nationalgardet för hjälpinsatser. Staden Wynne ”halverades av skador från öst till väst”, sa borgmästare Jennifer Hobbs till CNN.

Det nationella väderinstitutet NOOA har gett orkanvarningar i flera delstater och omkring 15 miljoner människor berörs av uppmaningen att skydda sig från de kraftiga virvelvindarna under veckoslutet.

En brandman granskar hem i området Walnut Ridge efter att en tornado skadat hundratals hem och byggnader.
Bildtext En brandman granskar hem i området Walnut Ridge efter att en tornado skadat hundratals hem och byggnader 31.3.2023 i Little Rock, Arkansas. Undantagstillstånd utlöstes efter de katastrofala stormarna.
Bild: Lehtikuva
Drönarbild visar högar av skräp kvar där husen en gång stod före tornadon svepte fram.
Bildtext Rolling Fork i Mississippi
Bild: Lehtikuva

För en vecka sedan ledde hårda åskväder och stormar till att staden Rolling Fork i Mississippi ödelades och 26 människor dödades. Drönarbilder visar högar av skräp kvar där husen en gång stod innan tornadon svepte fram.

Källor: AP, Reuters, AFP