Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Radiostation som drivs av kvinnor i nordöstra Afghanistan har stängts av

Afghanska kvinnliga journalister arbetar på Killid radio i Herat, Afghanistan, 18 april 2021
Bildtext Arkivbild. Afghanska kvinnliga journalister arbetar på Killid radio i Herat, Afghanistan, 18 april 2021
Bild: EPA-EFE

Stationschefen Najia Sorosh kallar det hela för en konspiration, och förnekar att man brutit mot regler.

En radiostation som drivs av kvinnor i nordöstra Afghanistan har stängts av för att ha spelat musik under den heliga månaden Ramadan, sa en talibantjänsteman på lördagen.

Radiostationen Sadai Banowan (Kvinnors röst) är Afghanistans enda kvinnodrivna station. Den inledde sin verksamhet för tio år sedan. Den har åtta anställda av vilka sex är kvinnor.

Stationschefen Najia Sorosh kallar det hela för en konspiration, och förnekar att man brutit mot regler. Talibanerna hävdade att stationen hade sänt musik men det förnekar hon.

– Vi har inte sänt någon form av musik.

Många journalister förlorade sina jobb efter talibanernas maktövertagande i augusti 2021. Medier stängde på grund av brist på pengar eller för att personalen lämnade landet, uppger den oberoende afghanska journalistorganisationen.

Talibanerna har hindrat kvinnor från de flesta former av anställning och utbildning efter sjätte klass, inklusive universitet.

Det finns inget officiellt förbud mot musik i Afghanistan.

Under sitt tidigare styre i slutet av 1990-talet spärrade talibanerna av de flesta tv- och radiostationer samt tidningar.

Källa: AP