Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kaos i Australiens F1-lopp – Max Verstappen vann, Valtteri Bottas utan poäng trots att endast tolv bilar kom i mål

Uppdaterad 02.04.2023 11:46.
Max Verstappen firar på prispallen.
Bildtext Max Verstappen har fått en förträfflig inledning på säsongen.
Bild: AFP / Lehtikuva / Paul Crock

Årets tredje formel 1-lopp drog ut på tiden. Tre omstarter, varav två på slutet, satte sin prägel på loppet som vanns av Max Verstappen. Valtteri Bottas fick nöja sig med en elfteplats.

Tävlingen i Australien blev inte särskilt smidig då rödflaggor resulterade i tre omstarter. Den sista omstarten var ändå av formell karaktär då loppet togs i mål bakom säkerhetsbilen.

Efter många om och men korsade den regerande världsmästaren Max Verstappen mållinjen som etta. Han utökar ledningen i VM-sammandraget, saldot är två segrar och en andraplats.

Red Bull-föraren Verstappen gällde som klar förhandsfavorit i Australien. Verstappen fick ändå ingen vidare start då han direkt blev passerad av Mercedesförarna George Russell och Lewis Hamilton.

– Starten var dålig. Jag tog det försiktigt på det första varvet då det fanns mycket att förlora, säger Verstappen efter loppet.

Ferraris Charles Leclerc tvingades bryta direkt efter starten och han har fått en mardrömslik inledning på säsongen. Saldot är två brutna lopp och en sjundeplats.

Verstappen åkte mot bekväm seger

Några varv efter starten tappade Russell mark då han gjorde ett illa tajmat depåstopp. I samma veva tappade nämligen Alex Albon greppet om sin bil, och det ledde till att loppet bröts. Efter att loppet sedan kommit i gång igen började Russells bil brinna och hans mardrömsdag var komplett.

George Russell lämnar sin rykande bil.
Bildtext George Russell hade en kort dag på jobbet.
Bild: EPA-EFE/Simon Baker

Efter den första omstarten lyckades Verstappen passera Hamilton i täten och nederländaren klarade sedan av att utöka sin ledning.

Verstappen åkte mot en bekväm seger då loppet, med fem varv kvar, bröts. Kevin Magnussen hade förstört sitt däck, vilket strax därpå resulterade i röd flagga.

Kaos på slutet

Inför loppets andra omstart återstod endast tre varv. Verstappen lyckades behålla sin ledning, men bakom honom kolliderade Alpineförarna Pierre Gasly och Esteban Ocon, vilket resulterade i en tredje rödflagg.

Den sista omstarten, med endast tolv bilar involverade, blev ändå av formell karaktär då loppets togs i mål bakom säkerhetsbilen.

Verstappen vann – för första gången i Australien – före Hamilton och Fernando Alonso (Aston Martin) på tredjeplats.

Tvåan Hamilton säger att han ännu inte känner sig bekväm med sin Mercedes. Därför var han också synnerligen nöjd med resultatet.

– Jag förväntade mig inte att sluta tvåa. Att kunna konkurrera med Aston Martin är otroligt, säger Hamilton.

Bottas missnöjd

Valtteri Bottas fick nöja sig med en elfteplats. Han är inte heller nöjd med sin bil.

– Alla problem är inte lösta. Jag känner mig lite orolig. Vi är inte där vi ska vara, säger Bottas till Viaplay.

Alfa Romeo-föraren hade heller inte marginalerna på sin sida.

– Den första röda flaggen grusade vår strategi. I samband med den andra omstarten var jag var nia, men blev sedan tillbakaputtad till tolva.

Det var ett domarbeslut som resulterade i att Bottas blev utan poäng. Han var på slutet uppe på poängplats då förare framför honom åkte till skogs, men ordningen återställdes sedan.

Nu väntar ett fyra veckor långt uppehåll. Nästa lopp, säsongens fjärde, körs i Azerbajdzjan den 30 april.

Resultat

1. Max Verstappen Red Bull
2. Lewis Hamilton Mercedes +0,179
3. Fernando Alonso Aston Martin +0,769
4. Lance Stroll Aston Martin +3,082
5. Sergio Perez Red Bull +3,320
6. Lando Norris McLaren +3,701
7. Nico Hülkenberg Haas +4,939
8. Oscar Piastri McLaren +5,382
9. Guanyu Zhou Alfa Romeo +5,713
10. Yuki Tsunoda AlphaTau +6,052
11. Valtteri Bottas Alfa Romeo +6,513
12. Carlos Sainz Jr. Ferrari +6,594

Källa: AFP

Diskussion om artikeln