Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Det känns alltid högtidligt att rösta på valdagen” – Åboborna köar i solskenet för att rösta och partiet är det viktiga i det här valet

Kö till vallkoal.
Bildtext Många Åbobor njöt av solskenet i kön till vallokalen.
Bild: Andy Ödman / Yle

Riksdagsvalet lockar Åboborna till vallokalerna och samtliga Yle Åboland talat med sätter partiet, inte kandidaten, i första hand idag.

Vallokalerna i söndagens riksdagsval stänger klockan 20:00 på kvällen, så fram till dess kan man rösta. Yle Åboland har talat med väljare i Åbo och gemensamt för dem alla är att de tror årets val blir väldigt jämnt och att det i det här valet är viktigare att rösta på rätt parti, det här är inte ett personval anser många.

”Partiet var klart, kandidaten bestämde jag mig för idag”

Dennis Granith tycker det är viktigt att rösta och i år bara råkade det bli på själva valdagen, tidigare val har han förhandsröstat. Det här är tredje riksdagsvalet Granith får rösta i och eftersom han anser att varenda röst är viktig i en demokrati så röstar han i alla val.

Dennis Granith röstar i Åbo.
Bildtext Det här är tredje riksdagsvalet för Dennis Granith.
Bild: Andy Ödman / Yle

Hur har du resonerat då du ska rösta i det här valet?

– Jag röstar alltid på samma parti i riksdagsvalen, kandidaten bestämde jag mig för först idag. Jag kollade Yles valkompass och pluggade lite på innan jag kom hit, sägar Granith.

”Det är stämningsfullt att rösta på valdagen”

Kerttu Tammi har röstat i många val och hon går alltid och röstar på själva valdagen, hon förhandsröstar alltså inte.

– Det är väldigt stämningsfullt att rösta på valdagen, man känner i hela kroppen att man fullföljer sin medborgerliga plikt då man står i kön till vallokalen, säger Tammi.

Kerttu Tammi ska rösta.
Bildtext För Kerttu Tammi är det tradition att alltid rösta på själva valdagen.
Bild: Andy Ödman / Yle

Tammi tror att årets riksdagsval kommer att bli en riktig rysare och hon kommer att följa resultatet via kvällens valsändning i TV.

– I år är det extraviktigt att rösta partipolitiskt då det är så jämt mellan de stora partierna, konstaterar Tammi.

”I riksdagsvalet känns det som att man är med och påverkar de stora besluten”

I kön till vallokalen står Noora Salonen som får rösta för första gången i ett riksdagsval. Hon var på resa under tiden man fick förhandsrösta så därför röstar hon nu på själva valdagen.

– Jag blev myndig innan senaste kommunalval som var det första valet jag röstade i och nu är det mitt första riksdagsval, säger Salonen. Riksdagsvalet känns högtigligare än kommunalvalet, det känns som om man kan påverka de riktigt stora besluten i det här valet.

Erno Markula har röstat i många val och han röstar alltid på valdagen.

– Jag röstar i samtliga val och det hör liksom till att rösta på valdagen, jag har alltid gjort det, konstaterar Markula.

Erno Markula röstar i Åbo.
Bildtext Erno Markula röstar alltid på själva valdagen.
Bild: Andy Ödman / Yle

Trots att det är viktigt för Markula att rösta så tycker han inte att det är riskfyllt att spara sin röst till valdagen.

– Jag bor här bredvid vallokalen så oberoende av väder och vind eller om jag skulle ha fyrtio graders feber så kan jag komma hit och rösta, skrattar Markula, som alltid har samma taktik då han röstar.

– Jag har alltid röstat på samma parti och då jag väljer kandidat så försöker jag räkna ut vem som ligger på gränsen att bli vald eller ej och som behöver min röst mest, är det en person jag gillar så får den min röst, säger Markula.

”Det är stämningsfullt att jobba på valdagen”

Marja Uusiluoto-Raaska jobbar som valförrättare i Åbo. Hon sitter vid bordet som kön med väljare ringlar sig till och kollar ID-handlingarna på de som ska rösta.

– Det är stämningsfullt i vallokalen på valdagen, jag har jobbat under många val och idag är det liksom dagen D, säger Uusiluoto-Raaska.

Marja Uusiluoto-Raaska är valförrättare i Åbo
Bildtext Marja Uusiluoto-Raaska är stolt över att få jobba i vallokalen och se till att allt fungerar då finländarna ska rösta.
Bild: Andy Ödman / Yle

– Folk är på gott humör då de får rösta och vi har fått mycket god respons för hur smidigt det går att rösta. Jag tycker röstningssystemet i Finland fungerar bra både på valdagen och under förhandsröstningen och jag är stolt över att genom att jobba som valförrättare vara med och bidra till den stora process som ett riksdagsval är.