Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Äggbrist i Sverige och stora delar av Europa lagom till påsk

Hönor på Mäntymäki ekogård i Hyvinge.
Bildtext Priserna på ägg har stigit i många länder.
Bild: Susanne Salin / Yle

Det råder brist på ägg i vissa svenska livsmedelsbutiker på grund av ett salmonellautbrott hos Sveriges största äggproducent. Också äggbristen i Europa har skakat om den svenska äggmarknaden.

Påsken och äggsäsongen står för dörren men i Sverige råder det brist på ägg, skriver den svenska tidningen ATL. Problemen beror till stora delar på salmonella hos Sveriges största äggproducent CA – som står för upptill 20 procent av marknaden.

De tvingas nu på grund av salmonellan att värmebehandla alla ägg som ska säljas till livsmedelsindustrin.

Fågelinfluensa bidrar till att ägghyllorna gapar tomma

Utöver salmonella har utbrott av fågelinfluensa drabbat Europa hårt. I veckan konstaterades smittan på en gård i Skåne i Sverige där närmare 22 000 djur nu ska avlivas.

Fågelinfluensan har också skapat ett äggunderskott på hela kontinenten.

Världsläget har ökat produktionskostnaderna och försämrat lönsamheten för många svenska äggproducenter. Därför har vissa valt att pausa sin produktion.

Finns inga ägg att importera

Branschen lider av lönsamhetsbrist sedan tidigare och kriget i Ukraina har också påverkat situationen. Innan kriget importerades stora mängder ägg från Ukraina till EU och Storbritannien där den egna äggproduktionen minskat.

Också priset på både energi och foder har stigit sedan kriget började vilket har fått många producenter att lägga ner sin verksamhet.

Sverige har dessutom haft ett relativt lågt pris på ägg och ingen vill sälja till ett land som inte betalar tillräckligt mycket. Så det finns egentligen inga ägg att importera.

Källor: Maatalouden tulevaisuus och SVT