Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Välkänd rysk militärbloggare död efter explosion på Wagnerägt café i Sankt Petersburg

Uppdaterad 02.04.2023 22:59.
Bombexplosion på café i Sankt Petersburg.
Bildtext En polis står vakt vid platsen där en explosion ägde rum på caféet Street bar i Sankt Petersburg den 2 april 2023.
Bild: Anatoly Maltsev / EPA

En känd bloggare har dödats och minst 19 andra personer skadats efter en explosion i Sankt Petersburg. Bloggaren var känd för sin krigsvänliga retorik.

Den statliga nyhetsbyrån RIA säger att 25 personer skadades och att 19 av dem vårdas på sjukhus.

Nyhetsbyrån Tass hänvisar till en källa som säger att explosionen orsakades av en improviserad sprängladdning gömd inuti en staty som gavs till Tatarskij som gåva på caféet Street Food Bar nr 1. Caféet var fullt av folk när explosionen inträffade.

Det var sannolikt fråga om en bomb, meddelar den ryska statliga nyhetsbyrån Tass med hänvisning till säkerhetsstyrkor.

En webbplats i St Petersburg har meddelat att caféet tidigare tillhörde affärsmannen och ledaren för den ryska privatarmén Wagner, Jevgenij Prigozjin. Wagnergruppen har kämpat för Ryssland i Ukraina.

Bloggaren hade över 560 000 följare på Telegram

Tatarskij, vars riktiga namn var Maxim Fomin, hade över 560 000 följare på Telegram. Han hörde till dem som stöder den ryska invasionen i Ukraina.

Han var en av de mest framstående av de inflytelserika militära bloggarna, och var känd för sina bråkiga uttalanden och krigsvänliga retorik.

Han var med bland de hundratals deltagarna i den påkostade ceremonin i Kreml i september i fjol då Ryssland proklamerade annekteringen av fyra delvis ockuperade regioner i Ukraina – ett drag som de flesta länder definierade som olagligt.

Vladlen Tatarskij
Bildtext Vladlen Tatarskij är en välkänd rysk militärbloggare som stöder den ryska invasionen i Ukraina.
Bild: Reuters TV

Tatarskij kom från regionen Donetsk i östra Ukraina som Ryssland säger sig ha annekterat och som för närvarande mestadels innehas av ryska trupper.

Tatarskij var en av de mest högljudda kritikerna av Rysslands försvarsministerium under det senaste året, och kritiserade dess oförmåga att uppnå militära framgångar i Ukraina. I ett fall krävde han en domstol för den ryska militärledningen och beskrev Moskvas högsta officerare som ”otränade idioter”, rapporterar The Guardian.

Om Tatarskij var måltavlan skulle det vara det andra attentatet på rysk mark där en person associerad med kriget i Ukraina dödas.

Rysslands federala säkerhetstjänst anklagade Ukrainas underrättelsetjänster i augusti förra året för att ha dödat Daria Dugina, dotter till en ultranationalist, i en bilbombsexplosion nära Moskva. Ukraina har nekat till inblandning.

”Spindlarna äter upp varandra i en burk”

Den ukrainska presidentrådgivaren Mychajlo Podoljak har skrivit på Twitter att det bara har varit en tidsfråga – ”som sprängning av en mogen böld” – innan Ryssland förtärs av något som kallar inhemsk terrorism. ”Spindlarna äter upp varandra i en burk”, skriver han.

Källor: Reuters, AFP, AP, SR, The Guardian

Artikeln uppdateras