Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Franskt hangarfartyg till Persiska viken

Från 2015
Uppdaterad 18.11.2015 18:07.
Yle Nyheter TV-nytt: Franskt hangarfartyg lämnar Toulon - Spela upp på Arenan

Frankrike ökar sin stridsberedskap i kampen mot IS och sänder ett hangarfartyg till Persiska viken.

Hangarfartyget Charles-de-Gaulle lättade i förmiddags ankar i Toulon och inledde sin färd mot östra Medelhavet.

Fartyget är Frankrikes enda kärndrivna hangarfartyg och sätts in i den utvidgade kampen mot IS. Enligt Frankrikes president François Hollande kommer fartyget att tredubbla Frankrikes militära förmåga i insatserna mot IS i Syrien.

President Hollande lägger på onsdagen fram ett förslag om att förlänga undantagstillståndet för Frankrike med tre månader. Undantagstillståndet utlystes efter fredagens terrrorattacker i Paris - de värsta i Frankrikes fredstida historia.

Frankrike och Ryssland allierade

Samtidigt som jakten på gärningsmännen har trappats upp i Paris har franska och ryska attackplan fortsatt anfallen mot IS-fästen i Raqqa för tredje dagen i följd. Enligt uppgift skulle 33 jihadister hittills ha dödats.

Frankrike och Ryssland har utlovat skoningslös vedergällning mot IS för Paris-attackerna, där 120 mänskor dödades, och för sprängningen av det ryska passagerarplanet över Sinai halvön, där 229 mänskor dödades.

- Det är nödvändigt att etablera direkt kontakt med fransmännen och samarbeta med dem som allierade, sade Rysslands president Vladimir Putin på tisdagen, då också ryska utredare fastställde att det var en bomb som ledde till flygkatastrofen i Sinai.

Moskvamöte

Kontakten mellan Ryssland och Frankrike, som kollapsade i samband med Ukraina-krisen i fjol, har återupptagits samtidigt med den ökade internationella beslutsamheten att krossa jihadisterna i IS och få ett slut på det över fyra år långa inbördeskriget i Syrien.

Frankrikes och Rysslands presidenter skall mötas i Moskva den tjugosjätte november, två dagar efter att president Hollande har träffat USA:s president Barack Obama i Washington.

Diskussion om artikeln