Hoppa till huvudinnehåll

Riksdagsvalet 2023

Det blir ett maktskifte med Orpo som statsminister: ”Finländarna kommer märka en skillnad”

Petteri Orpo omringad av glada människor. Orpo håller upp tummen.
Bildtext Petteri Orpo gav tummen upp för Samlingspartiets valresultat. Partiet slutade på topp i riksdagsvalet.
Bild: EPA-EFE / Mikko Stig

Samlingspartiet har segrat i riksdagsvalet, men det blev oerhört jämnt mellan de tre största partierna. Sannfinländarna gör ett historiskt bra val och det gick sällsynt bra för Socialdemokraterna.

Valdeltagandet landade på 71,9 procent, vilket inte är riktigt lika högt som i riksdagsvalet 2019.

Valdeltagandet var överlägset högst i Helsingfors, 77,5 procent. Ålänningarna var segast på att rösta: Där landar valdeltagandet på strax under 60 procent.

– Det är synd att valdeltagandet blev så lågt. Alla förutsättningar för ett högt valdeltagande fanns: Jämna partimätningar och högt deltagande i förhandsröstningen. Det är konstigt att det blev så lågt, säger statsvetaren Thomas Karv.

– Vi har ett splittrat land. Folket är inte enat, säger Karv om valresultatet.

Man i grå tröja står framför gul vägg
Bildtext Statsvetaren Thomas Karv konstaterar att det inte blir helt lätt för Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo att bilda regering.
Bild: Kim Blåfield / Yle

Sannfinländarna blev störst i många valkretsar, men i landets största valkrets Nyland och i Helsingfors segrade Samlingspartiet. Också i Egentliga Finland tyckte väljarna bäst om Samlingspartiet.

– Det är lättare för oppositionspartierna att föra kampanj, medan regeringen ställs till svar. Oppositionen hade ett bra utgångsläge i och med att regeringen haft det otroligt tungt. Mycket handlade om höger-vänster politik och folket ville gå högerut, säger Karv.

I Mellersta Finland, Birkaland och Sydöstra Finland var Socialdemokraterna det populäraste partiet.

Så här röstade finländarna

Samlingspartiet med Petteri Orpo i spetsen fick ett väljarstöd på 20,8 procent. Partiet går framåt med 3,8 procentenheter.

– Det blev en stor seger. Vårt politiska mål var att få politiken i skick. Det här budskapet har gått igenom. Stödet finns och finländarna tror på Samlingspartiet, sa Orpo under valkvällen.

Petteri Orpo: Det blev storvinst! - Spela upp på Arenan

Tvåan Sannfinländarna är inte långt ifrån ettan, 20,1 procent. Det här är Sannfinländarnas bästa valresultat någonsin. Partiet har aldrig tidigare lyckats spräcka 20-procentsgränsen.

– Kära sannfinländare, vet ni vad ni gjort? Ni har fört det här partiet till det bästa valresultatet någonsin. Jag är så stolt över er, sa Purra under valkvällen.

Riikka Purra håller ut händerna medan konfettiregn regnar över henne.
Bildtext En glad Riikka Purra på scen medan sannfinländarna i publiken ropade ”Riikka, Riikka, Riikka!”.
Bild: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Thomas Karv säger att Samlingspartiet och Sannfinländarna delar på en del av Centerns röster, vilket för dem framåt. Karv konstaterar ändå att varken Samlingspartiet eller Sannfinländarna inte fick den skrällseger man hade hoppats på.

– Med tanke på att Samlingspartiet för några månader sedan hade ett stöd på 26 procent är det här inte någon jordskredsseger. Sannfinländarna hade också hoppats på mer, säger Karv.

Socialdemokraterna landar på ett stöd på 19,9 procent. SDP går precis som ettan och tvåan framåt, men det är mycket sällsynt att det går så här bra för statsministerpartiet.

– Socialdemokraterna vinner på att många vänsterröstare taktikröstat, till exempel De Grönas och Vänsterförbundets väljare. Sedan är det såklart Sanna Marins popularitet som drar. Med en annan partiledare skulle det inte ha gått så här bra, säger Thomas Karv.

Sanna Marin ler och applåderar.
Bildtext Sanna Marin (SDP) är oerhört populär och en av orsakerna till SDP:s framgångar.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

SDP:s ordförande Sanna Marin var glad under valkvällen och konstaterade att partiet kan vara nöjt, även om man inte landar på första plats.

– För första gången på länge har ett statsministerparti lyckats öka väljarstödet. Det är en väldigt bra prestation, trots att vi inte kom först i mål, sa Marin under valkvällen.

Enligt Thomas Karv kan riksdagsvalet 2023 ses som ett statsministerval och han räknar med att många taktikröstat. Det här syns i att många av de mindre partierna får lägre stöd än i tidigare val.

Centerns väljarstöd i valet blev 11,3 procent, Vänsterförbundet 7,1 procent och De Gröna 7,0 procent. Av de här partierna är det De Gröna som backar mest: Med över fyra procentenheter.

– De Gröna gör ett katastrofval och Centern som traditionellt klassats som ett stort parti är nu ett litet. Det är surrealistiskt att de hamnat här, men det är väntat. Centern har inte varit nöjt med regeringen och deras väljare har inte heller varit det så då straffas Centern, säger Thomas Karv.

Annika Saarikko och Markus Lohi tittar åt sidan besviket.
Bildtext På Centerns valvaka var det inte många som hurrade över valresultatet.
Bild: Jani Saikko / Yle

Svenska folkpartiet gör näst bäst ifrån sig av de nuvarande regeringspartierna. SFP:s väljarstöd landar på 4,3 procent. Partiet backar något, men håller alla mandat i riksdagen.

– I Vasa valkrets tappar SFP. Det här är en avvärjningsseger för SFP. Det är ett stabilt parti med lojala väljare, men de gör inte ett bra val. De hade nog hoppats på mer, säger Karv.

Kristdemokraterna ökar sitt stöd något till 4,2 procent.

Harry ”Hjallis” Harkimo fortsätter som ensam riksdagsledamot för Rörelse Nu. Partiet bättrar sig från valet 2019 och får ett stöd på 2,4 procent, men det räcker inte för fler mandat.

Anna Maja Henriksson kollar på sin klocka.
Bildtext SFP:s ordförande Anna-Maja Henriksson väntade ivrigt på valresultatet, som till slut varken blev en höjdare eller ett bottennapp.
Bild: Mikko Ahmajärvi / Yle

Hurdan regering får vi?

I nuläget tyder mycket på att vi får en blå regering. Petteri Orpo får i uppdrag att bilda regering och han kommer antagligen att vända sig till Sannfinländarna först, beräknar Thomas Karv.

– De är överens i de viktigaste frågorna, men i flera stora frågor är de oense. Hit hör invandringspolitiken, EU-politiken och klimatet. Jag tror att de kan komma överens, men det blir hårda och svåra förhandlingar.

Kan man tänka sig en blå-röd regering?

– Sannfinländarna är Samlingspartiets första alternativ, men Samlingspartiet kommer också överens om mycket med SDP så SDP kan vara ett seriöst alternativ. I de frågor där Samlingspartiet och Sannfinländarna är oense, invandring, EU och klimat, är Samlingspartiet och SDP överens. Men det finns gigantiska skillnader i deras ekonomiska politik.

Riikka Purra, Sanna Marin och Petteri Orpo på rad.
Bildtext De tre stora i riksdagsvalet. Petteri Orpo måste välja mellan Riikka Purra och Sanna Marin.
Bild: Jani Saikko / Yle

Karv tror att Samlingspartiet kommer vilja ha med Centern i en regering med Sannfinländarna.

– De vill ha en ren, borgerlig regering. Med Centern får de en tryggande majoritet så det här är plan A. Men det kan bli svårt att få med Centern och då kan man kanske ta med Kristdemokraterna och kanske också fråga Svenska folkpartiet.

Tror du att SFP skulle gå med i en regering med Sannfinländarna?

– De har sagt att de inte vill vara med i en regering med sannfinländsk politik. SFP kommer vilja vinkla bort de problematiska tendenserna om de går med, men de måste kompromissa. Men jag tror inte att Sannfinländarna vill ha med SFP eftersom SFP sagt att de inte vill ha en sannfinländsk politik. Sannfinländarna ser inte SFP som ett attraktivt parti.

”Finländarna kommer märka en skillnad”

Karv tror inte att vi har lätta regeringsförhandlingar framför oss, men han säger att det finns god vilja för förhandlingar.

– Det kan ta mellan tre veckor och tre månader.

Oavsett vilka partier som sitter i Finlands regering så kommer finländarna märka en skillnad.

– Vi kommer märka att det skett ett regeringsskifte. Det kommer synas också internationellt. Vi går från att ha en rockstjärna som statsminister till en medelålders man som statsminister. Vi blir ett till land i mängden, säger Thomas Karv.