Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Så röstade Svenskfinland: SFP tappar i Österbotten, sittande minister faller ur riksdagen

Uppdaterad 03.04.2023 00:57.
Bildcollage med Henrik Wickström, Eva Biaudet, Thomas Blomqvist och Li Andersson.
Bildtext Henrik Wickström väljs in som ny riksdagsledamot från Nyland, Eva Biaudet segrade i ”Helsingforsduellen” mot Marcus Rantala, minister Thomas Blomqvist blev inte återvald och Li Andersson är röstmagnet i Egentliga Finland.
Bild: Lehtikuva/Yle

Samlingspartiet tar hem segern i både Egentliga Finland, Nyland och Helsingfors medan Sannfinländarna går om Svenska folkpartiet i Österbotten. Thomas Blomqvist (SFP), minister för nordiskt samarbete och jämställdhet, lämnar riksdagen.

Samlingspartiet är valets stora segrare och det syns också i Svenskfinland där partiet går framåt i alla valkretsar.

Svenska folkpartiet, det populäraste partiet bland finlandssvenskarna, gör ett sämre val än 2019 även om partiet behåller alla sina nio mandat i riksdagen.

Sannfinländarna går om SFP i Vasa valkrets

I Vasa valkrets är SFP och Sannfinländarna de största partierna med fyra mandat var.

Sannfinländarna går ändå starkt framåt med ett väljarstöd på 21,3 procent, medan SFP ligger på 19,4 procent. Det är en minskning på 1,9 procentenheter och de fyra invalda ledamöterna tappar tillsammans närmare 8 000 röster.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson tappar över 1 900 röster jämfört med valet 2019 och Joakim Strand tappar hela 3 531 röster.

I och med Sannfinländarnas framgångar i Österbotten stiger också antalet invalda kvinnor i Vasa valkrets från två till fyra.

Från Socialdemokraterna går Matias Mäkynen starkt framåt och får 2 938 röster fler än i valet 2019. Också Kim Berg väljs in på nytt.

– Vi drömde om ett tredje mandat, men så blir det inte, säger Mäkynen.

Kristdemokraterna behåller sitt enda mandat i Vasa valkrets då sittande riksdagsledamoten Peter Östman får fortsatt förtroende.

– Det är klart det känns bra, och speciellt bra att vi gjort ett bra val i Vasa valkrets. Det verkar som vi gjort ett av de bästa resultat vi någonsin fått i valkretsen.

Generationsskifte i västra Nyland då minister Thomas Blomqvist faller ur riksdagen

I Ekenäs är det dystra miner på valvakan i Ekenäs. SFP-politikern Thomas Blomqvist, som suttit flera perioder i riksdagen, blir inte invald på nytt.

Ett bildkollage av två män.

Wickström, Kvarnström och Räsänen invalda, Blomqvist föll ut

Valkvällen blev en riktig rysare i Västnyland.

– Min bedömning är att jag inte blir invald och så är det. Vi har gjort vad vi har kunnat och jag har varit mig själv. Nu verkar det som om tillräckligt många väljare inte tycker det räcker, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist besviken - Spela upp på Arenan

SFP:s viceordförande Henrik Wickström blir ny riksdagsledamot.

– Det känns jättebra. I det här valet har jag fokuserat på vård, omsorg och ungas välmående. Jag tror det har varit avgörande, säger Wickström.

Henrik Wickström på SFP:s valvaka i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Östra Nyland får en till man i riksdagen

SFP:aren Otto Andersson från Lovisa väljs in från Östnyland med 4 933 röster, strax högre stöd än partikamraten Mikaela Nylander med 4 792 röster.

Samlingspartisten Heikki Vestman från Sibbo blev omvald.

Helsingfors: Biaudet invald efter rysare mot Rantala

Eva Biaudet lyckas med 5 144 röster bli återvald och knipa SFP:s enda mandat i Helsingfors.

Det är tredje gången i följd som kampen om mandatet stod mellan Eva Biaudet och Marcus Rantala, som fick 4 833 röster.

– Det är viktigt att komma ihåg att alla kandidater behövs. Jag har försökt tona ner den här duellen, den känns lite olustig och medial. Vi har många olika profiler som drar in röster vi inte annars skulle få, det är ett lagarbete, säger Biaudet.

Duellen var ändå jämn. Då förhandsrösterna räknades såg Rantala ut att ha en fördel, som sakta tynade bort då rösterna som lagts under valdagen räknades.

Egentliga Finland: Li Andersson röstmagnet, Sandra Bergqvist återvald

Li Andersson är röstmagnet i Egentliga Finland med över 18 000 röster, före den stora valvinnaren Petteri Orpo med drygt 17 000 röster.

Sandra Bergqvist ler och tittar in i kameran.

SFP lyckades trygga sitt mandat i Egentliga Finland – Centern enda förloraren i regionen då man mister ett mandat

Samlingspartiet blir största partiet i Egentliga Finlands valkrets då man lyckas få in fem kandidater i riksdagen. Trotjänare föll ut samtidigt som två helt nya kandidater valdes in.

Trots sitt goda personliga resultat har Andersson ingen större orsak att fira. Vänsterförbundet gör ett sämre val än 2019 och tappar fem mandat i riksdagen.

Li Andersson: "Det känns nog jättesorgligt" - Spela upp på Arenan

På Svenska folkpartiets valvaka i Åbo är det glada miner. Partiet ser nämligen ut att behålla sitt mandat i Egentliga Finlands valkrets.

SFP:s Sandra Bergqvist behåller sitt mandat.

– Det betyder att det hårda arbetet vi gjort har gett resultat. Det ser ut som om jag har mitt arbete kvar när jag vaknar i morgon [måndag], säger Bergqvist.

Sandra Bergqvist ler och tittar in i kameran.

SFP lyckades trygga sitt mandat i Egentliga Finland – Centern enda förloraren i regionen då man mister ett mandat

Samlingspartiet blir största partiet i Egentliga Finlands valkrets då man lyckas få in fem kandidater i riksdagen. Trotjänare föll ut samtidigt som två helt nya kandidater valdes in.

Hur mycket betyder det här mandatet?

– Det är absolut så viktigt som det bara kan beskrivas. Det är ett mandat eller inget alls – antingen sitter vi i riksdagen eller så inte. Jag är jättestolt över alla kandidater som jobbat för det här resultatet.

Sandra Bergqvist var lättad över att få behålla sitt mandat - Spela upp på Arenan

Mats Löfström får igen representera Åland

Mats Löfström väljs som Ålands representant i riksdagen för tredje mandatperioden i rad.

Ålands röstkung Löfström tog en bekväm seger med 10 518 röster. Totalt röstade 13 384 ålänningar i riksdagsvalet. Tvåan Nina Fellman fick endast 615 röster.

– Det har känts jättebra under hela upptakten till valet. Jag är tacksam och glad och ska försöka förvalta förtroendet i fyra år igen.