Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Analys: Brakseger för högern – men Petteri Orpo kan ännu välja mellan Riikka Purra och Sanna Marin

Uppdaterad 03.04.2023 11:55.
Analysbild med Samlingspartiets Petteri Orpo som håller händerna upp i luften.
Bild: Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Valresultatet är glasklart: Det blev en brakseger för högern. Mindre klart är ändå hur Petteri Orpo ska få ihop en regering. De mindre partiernas katastrofala valresultat kan göra regeringsbygget svårt, skriver Magnus Swanljung.

Riksdagsvalet blev ett statsministerval som gynnade de tre största partierna Samlingspartiet, Sannfinländarna och SDP. Samlingspartiet drog det längsta strået och av allt att döma blir Petteri Orpo Finlands nästa statsminister.

Ännu under valkvällen höll Orpo alla dörrar öppna. Han kan nu välja mellan att bilda regering med Sannfinländarna eller Socialdemokraterna. Vid en första anblick har han trumf på hand i förhandlingarna.

Sammantaget utökade Samlingspartiet och Sannfinländarna sina riksdagsmandat med 17. Det talar för en konservativ högerregering. Enligt Orpo är det i första hand den ekonomiska politiken som avgör i regeringsbildningen. Orpos stora vallöfte var att sätta stopp för vänsterpolitiken.

Sannfinländarna en risk för Orpo

Frågan är om Orpo vågar och vill bilda regering med Sannfinländarna. Erfarenheterna kan avskräcka. Senast Sannfinländarna gick med i en regering 2015 höll det bara halva valperioden innan partiet splittrades. Partiets långsiktiga mål att lämna EU är gift för Orpo som sin vana trogen firade valsegern till tonerna av Pet shop boys Go West. Också den avoga inställningen till arbetskraftsinvandring är ett enormt problem för ett möjligt samarbete.

I Svenska Yles valvaka sa Petteri Orpo att en positiv inställning till EU är en tröskelfråga inför regeringsbildningen. Om Sannfinländarna ska in i regeringen blir man tvungen att kompromissa.

Den teater man spelar inför valet byts ut mot en annan när valet är förbi.

Om Orpo trots allt vänder blicken mot SDP kan det knappast sägas gå mot väljarnas vilja. Socialdemokraterna gjorde också onekligen ett kanonval, med tanke på att Sanna Marin burit statsministeransvar under en kristung valperiod.

Även om Samlingspartiet och SDP har varit varandras huvudmotståndare i valrörelsen vet väljarna att finsk politik har starka element av teater. Och den pjäs man spelar inför valet byts ut mot en annan när valet är förbi. Kompromisserna i den ekonomiska politiken kunde bygga på höga mål för sysselsättningen. Och en del av Samlingspartiets sparkrav kanske kan skjutas på framtiden med hänvisning till konjunkturer.

Markku Jokisipilä tittar in i kameran.

Statsvetare: ”Petteri Orpos personliga resultat ger ett bra utgångsläge för kommande regeringssonderingar”

Petteri Orpo uppnådde bästa personliga valresultatet någonsin och bidrog till att Samlingspartiet fick ett eftertraktat femte mandat i Egentliga Finlands valkrets.

Vill valets förlorare sitta i regering?

Hur Orpo än väljer har han ändå ett annat problem. Fokuseringen på de tre stora partierna blev en katastrof för Centern, De Gröna och Vänsterförbundet. Av de första kommentarerna att döma är varken Maria Ohisalo eller Annika Saarikko särskilt pigga på att gå in en regering. Inte heller Li Andersson, som tog till svordomar för att beskriva sin sinnesstämning.

Särskilt Ohisalo och Andersson skyller det dåliga resultatet på väljarna som röstade fel. När allt fokus hamnade på statsministerkandidaterna verkar många väljare ha taktikröstat. Sanna Marin bidrog aktivt till detta när hon inför valet sa att det enda som kan rädda Finland från en ”svartblå framtid” är en röst på SDP.

Ohisalo och Andersson skyller det dåliga resultatet på väljarna som röstade fel.

Lite kan de ändå skylla sig själva. Det var Maria Ohisalo som öppnade spelet när hon i god tid före valet meddelade att De Gröna inte kan samarbeta med Sannfinländarna. Vänsterförbundet och SDP hakade fort på och resultatet ser vi nu.

För att få ihop en regering med klar majoritet i riksdagen får Orpo troligen lov att fria till Centern eller De Gröna. Om det alls är möjligt kan det bli ett dyrköpt samarbete. En betydligt knappare majoritet kan Orpo få ihop om han lockar med SFP och KD.

Du kan diskutera ämnet i kommentarerna fram till 3.4. kl. 19.

Diskussion om artikeln