Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Wickström, Kvarnström och Räsänen invalda, Blomqvist föll ut

Uppdaterad 03.04.2023 01:43.
Ett bildkollage av två män.
Bildtext Henrik Wickström och Johan Kvarnström ska bevaka västnyländska frågor i riksdagen de kommande fyra åren.
Bild: Bildkollage, foto: Johan Gullmets, Carina Bruun

Valkvällen var en riktig rysare i Västnyland. Resultatet blev tre västnyländska riksdagsledamöter.

SFP:s Henrik Wickström skrällde stort under valkvällen. Han blev invald i riksdagen med klar marginal. Wickström fick 7 302 röster. För fyra år sedan fick han 3 265 röster.

– Jag är ännu helt i chockfas, säger Wickström som jobbat hårt för att nå ut på ett bredare plan än bara i hemkommunen Ingå.

– Jag har försökt att systematiskt diskutera med människor över kommungränserna och lyfta fram frågor som tangerar alla. Kanske är det det som gjort att jag uppfattas som att jag kör på sakfrågor och beaktar också större helheter, säger Wickström.

Henrik Wickström invald i riksdagen - Spela upp på Arenan

Två socialdemokrater invalda

SDP gjorde ett bra val i Västnyland och fick två riksdagsledamöter: Johan Kvarnström från Raseborg fick 4 771 röster och Joona Räsänen från Lojo fick 4 533 röster.

Kvarnström fick 4 219 röster i förra valet och Räsänen fick 4 183 röster i riksdagsvalet år 2019.

Kvarnström återvaldes och kommer att sitta sin andra mandatperiod i riksdagen.

– Jag har jobbat hårt och varit mig själv, säger Johan Kvarnström om sin valskräll.

– Jag tror också att jag samarbetat väl med andra och hoppas det avspeglas i valresultatet.

Johan Kvarnström skrällde stort - Spela upp på Arenan

Räsänen som föll ut i förra valet gjorde nu comeback.

För Lojobon Joona Räsänen är det viktigt att hälsovården tryggas i Västnyland och att man inte skär ner på servicen. Han talar också för mera trafikpengar till regionen.

– Så att vägarna är i skick och också övriga trafikförbindelser fungerar.

Stor skräll att Blomqvist föll ut

Redan i ett tidigt skede av valkvällen stod det klart att SFP:s Thomas Blomqvist inte skulle bli invald för en femte mandatperiod i riksdagen. Han fick endast 3 364 röster, jämfört med 6 137 röster för fyra år sedan.

– Det är klart att jag är besviken men jag har nu varit med så länge så att jag förstår att människorna här i trakten har tyckt att de vill ha en annan typ av politiker.

Riksdagsledamoten Thomas Blomqvist söker nytt jobb

3:45

– Kanske har jag blivit lite sliten i människors ögon. Jag har gjort politik på mitt sätt. Jag är inte den som ställer till med skådespel eller bråk eller högljutt ropar ut min åsikt. Jag söker lösningar genom att sitta ner och diskutera. Helt tydligt tycker inte tillräckligt många att det är sättet man ska göra politik i dag. Då är det så, säger Blomqvist.

Vad han ska göra nu är oklart.

– Jag har ju mitt jordbruk och där finns mycket jobb men inte så hemskt mycket lön. Så vi får se vad jag kan börja syssla med, säger Blomqvist.

Thomas Blomqvist besviken - Spela upp på Arenan

Ingåborna röstade flitigt

Valdeltagandet var högst i Ingå, 82,8 procent av röstberättigade Ingåbor röstade i riksdagsvalet.

I Sjundeå röstade 74,5 procent och i Raseborg 70,6 procent.

Valdeltagandet i Lojo nådde till jämnt 70 procent, medan Hangö hade det lägsta valdeltagandet i Västnyland, 68,8 procent.

Kvarnström etta i Raseborg och Hangö

I Raseborg var det riksdagsledamot Johan Kvarnström (SDP) som fick flest röster, 3 205. Tvåan, Henrik Wickström (SFP) samlade 2 630 röster medan Thomas Blomqvist (SFP) fick tredje mest röster, 2 040.

Anita Westerholm (SFP), stadsstyrelseordförande i Raseborg, fick 1 178 röster.

Anita Westerholm fick sammanlagt 1602 röster i årets val, jämfört med 1012 röster för fyra år sedan. Hon är tacksam för alla röster, men helt nöjd är hon inte: ”Målet var att bli invald”. - Spela upp på Arenan

Nästan 46 procent av raseborgarnas röster gick till SFP (45,9) medan SDP fick 25,9 procent och Sannfinländarna 7,8 procent.

Johan Kvarnström fick också flest röster i Hangö, han samlade 702 röster. Näst mest röster fick Henrik Wickström med 454 röster och Hangökandidaten Pertti Ruuska (Sannf) samlade tredje mest röster, 425.

SDP fick 28,5 procent av Hangöbornas röster, SFP 27,6 procent och Sannfinländarna 16,6 procent.

En man i grön munkjacka, Johan Kvarnström sjunger i mikrofon.
Bildtext Johan Kvarnström rappade på SDP:s valvaka i Ekenäs.
Bild: Johan Gullmets / Yle

Wickström etta i Ingå och Sjundeå

Henrik Wickström fick 1 538 röster i sin hemkommun Ingå.

Näst mest röster i Ingå fick Riikka Purra (Sannf) 236 röster, Johan Kvarnström (SDP) fick tredje mest röster, 155, och Ingåpolitikern Karl Åberg (SFP) kom på fjärde plats med 128 röster.

Drygt hälften av Ingåbornas röster gick till SFP (56 procent), Samlingspartiet och SDP fick vardera 11 procent, tätt följt av Sannfinländarna 10,7 procent.

Man i närbild på valvaka.
Bildtext Henrik Wickström på SFP:s valvaka i Helsingfors.
Bild: Carina Bruun / Yle

Ingåpolitikern Henrik Wickström (SFP) är röstkung också i Sjundeå.

Han fick totalt 500 röster av Sjundeåborna. Näst mest röster fick Riikka Purra (Sannf) 389, medan sittande SFP-riksdagsledamot Anders Adlercreutz från Kyrkslätt fick 205 röster.

SFP var det parti som samlade flest röster av Sjundeåborna, 28,2 procent. Sannfinländarna fick 18,8 procent och Samlingspartiet fick 16,9 procent.

Räsänen etta i Lojo

Lojopolitikern Joona Räsänen (SDP) fick 3 579 röster i sin hemstad. Tvåa vad gäller antal röster i Lojo är Riikka Purra (Sannf) 2 733 röster. På tredje plats kom Mikko Piirtola (Saml) med 1 201 röster. Piirtola är Lojobo.

Mikko Piirtola blir däremot inte invald i riksdagen, medan Joona Räsänen gör comeback i riksdagen.

Bland partier har SDP det största stödet i Lojo, följt av Sannfinländarna och Samlingspartiet.

Diskussion om artikeln