Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

En överväldigande majoritet av Parisborna röstade för att förbjuda uthyrning av elsparkcyklar

Uppdaterad 03.04.2023 12:44.

I söndagens folkomröstning i Paris röstade nästan 90 procent av invånarna för att förbjuda elsparkcyklar som hyrs ut via olika applikationer. Ett förmodat förbud kommer inte att gälla privatägda elsparkcyklar.

Det var Paris borgmästare Anne Hidalgo som i januari utlyste folkomröstningen om de hyrbara elsparkcyklarnas öde i den franska huvudstaden.

I princip är omröstningen inte bindande, men Hidalgo har lovat att respektera resultatet av omröstningen.

– Jag föredrog att rösta emot [uthyrning av elsparkcyklar], för i Paris är det här en röra. Så som uthyrningen organiserats, den fara och den visuella förorening som elsparkcyklarna utgör i Paris, sa järnvägsarbetaren Ibrahim Beutchoutak till Reuters.

Arnaud Kilbasa har grundat en organisation för offer för elsparkcykelolyckor och han var nöjd då resultatet av folkomröstningen stod klart.

– Alla Parisbor säger att de är nervösa på trottoarerna och när de går över gatorna. Man måste se sig om i alla riktningar, sa Kilbasa till nyhetsbyrån AFP.

Kilbasa grundade sin organisation efter att hans fru och lilla dotter skadats då de blev påkörda av en elsparkcykel.

Enligt nyhetsbyrån Reuters registrerades 459 olyckor med elsparkcyklar och motsvarande fordon i Paris i fjol – tre av dem med dödlig utgång.

Operatörerna försökte mota förbudet – genom gratis sparkcyklar

Sedan elsparkcykeloperatörerna välkomnades i Paris år 2018 har reglerna för uthyrningen skärpts. År 2020 begränsades antalet operatörer till tre. Sparkcyklarnas hastighet har begränsats till 20 kilometer per timme och operatörerna har tvingats inrätta parkeringsplatser för sparkcyklarna.

Inför söndagens folkomröstning hade sparkcykeloperatörerna erbjudit ytterligare skärpningar, som exempelvis höjda åldersgränser för sina kunder och registreringsskyltar som skulle göra det lättare att identifiera dem som gör sig skyldiga till trafikförseelser.

På söndagen lånade operatörerna Tier och Lime ut sina elsparkcyklar gratis, i ett försök att uppmuntra kunderna att ta sig till vallokalerna och rösta emot förbudet.

Det verkar alltså inte ha fungerat och enligt nyhetsbyrån AFP var det främst äldre väljare som syntes i köerna till vallokalerna.

Om förbudet mot elsparkcyklar nu införs i Paris, som väntat, så gäller det alltså inte de privatägda sparkcyklarna. Enligt transportministeriets siffror såldes ungefär 700 000 elsparkcyklar i Paris i fjol.

Paris ser ut att bli en av de absolut första storstäderna som inför ett förbud av det här slaget. Enligt Reuters förbjöd Montreal i Kanada alla elsparkcyklar år 2020.

Källor: Reuters, AFP