Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Kommentar: Lovisa vann – förlorade Borgå?

Ett fotografi av ett rosa stenhus, en rund cirkel med ett porträtt på en man i glasögon och en orange boll med citattecken i
Bildtext Yle Östnylands regionchef Mikael Crawford kommenterar riksdagsvalet 2023 ur östnyländskt perspektiv.
Bild: Helena von Alfthan / Yle (rådhuset), Illmari Fabritius (porträtt på Mikael Crawford)

Rikstrenderna återspeglas i rätt hög grad i Östnyland. Bland förlorarna finns De Gröna och Centern. Den stora vinnaren är Lovisa och Otto Andersson, skriver Yle Östnylands regionchef Mikael Crawford.

Vinnare

Otto Andersson

Så här svarar den AI-drivna sökmotorn på frågan ”När hade Lovisa stad senast en riksdagsledamot?”: ”Jag är ledsen, men jag kunde inte hitta information om någon riksdagsledamot från Lovisa.”

Så nu blir det för den artificiella intelligensen i sökmotorn att uppdatera sin information då.

Otto Andersson (SFP) gjorde en dynamisk kampanj som växte till något av en folkrörelse på hemmaplan.

Värt att notera: Bara 871 röster i Borgå – det finns en mängd Borgåväljare att övertyga för att säkra återval. Fyra år räcker väl för att det ska lyckas.

Heikki Vestman

Återval med väljarunderstöd som ökade med nästan en fjärdedel. Sibbobon och samlingspartisten Vestmans understöd är bredare förankrat i valkretsen än tidigare.

Att prata om ministerpost är kanske lite väl optimistiskt i det här skedet, men en framskjuten position i riksdagsgruppen borde vara en självklarhet.

Samlingspartiet

Visst, det var Samlingspartiets val i hela riket men framåt med 6,1 procentenheter i valkretsen är bättre än tillväxten på riksnivå.

Symboliskt viktigt är att Samlingspartiet nu för första gången är största parti i Sibbo. Ett tecken lika gott som något annat på strukturomvandlingen som är på gång i kommunen.

Förlorare

Mikaela Nylander

Riksdagsvalet 2023 innebär med största sannolikhet slutet på Mikaela Nylanders (SFP) politiska karriär på riksnivå men lokalt har hon ännu mycket att ge.

Frågan som måste ställas är om det var ordförandeskapet för stadsfullmäktige i Borgå och styrelsen för Östra Nylands välfärdsområde som gjorde att krafterna inte helt räckte till för valkampanjen som ibland kändes lite andefattig?

Om svaret på den frågan är ja så måste följdfrågan bli hur i all världen hon hade tänkt hinna med riksdagen vid sidan av allt annat?

De Gröna

Det är ett ständigt problem för De Gröna att nå utanför Ring III men ändå förvånar det att partiet ständigt lider bakslag också i de mer urbana delarna av Östnyland.

För mycket latte och för lite verkstad?

Centern i Mörskom

Om åtta tappade mandat på riksnivå är Centerledaren Annikka Saarikkos mardröm så vänta bara då hon får höra om hur det gick i Mörskom: Centern gick bakåt med hela 21,1 procentenheter.