Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Så radikalt förändras Finlands politiska karta

En karta över valkretsarna i valet 2019 och 2023, färgad enligt parti. Centern och Socialdemokraterna var störst i fyra valkretsar 2019, men 2023 är det Sannfinländarna som dominerar.
Bildtext Från grönt till ljusblått. Sannfinländarna är nu det största partiet i Centerns forna fästen.
Bild: Erik Sandström / Yle

Centern brukar dominera i de nordligare delarna av landet, men nu tar Sannfinländarna och Socialdemokraterna över. Centern är fortfarande störst i många små kommuner.

Samlingspartiet må vara landets största parti, men Sannfinländarna vann klart flest valkretsar. Det sker i första hand på bekostnad av Centern.

I förra valet var Sannfinländarna störst endast i en valkrets: Egentliga Finland. Nu är Sannfinländarna störst i hela sex olika valkretsar, även om Samlingspartiet tar hem Egentliga Finland denna gång.

Riikka Purra firar med handen i vädret under konfettiregn.
Bildtext Sannfinländarnas ordförande Riikka Purra hade all orsak att le när valresultatet stod klart.
Bild: Tuomo Björksten / Yle

Samlingspartiet blev störst i tre valkretsar: Helsingfors, Nyland och Egentliga Finland.

Socialdemokraterna är det största partiet i tre valkretsar: Birkaland, Sydöstra Finland och Mellersta Finland.

Centern förlorar alla sina kretsar – SFP förlorar toppen i Vasa valkrets

Centern går klart bakåt i valet och det syns också på valkartan som brukar vara Centergrön i största delen av landet, särskilt i norr. Nu lyckas Centern inte bli störst i en enda valkrets.

Centern är fortfarande störst i många landsbygdskommuner, särskilt ju längre norrut i landet man kommer. Det räcker ändå inte för att klå Sannfinländarna som dominerar i många tätorter och städer.

Annika Saarikko och Markus Lohi tittar åt sidan besviket.
Bildtext Markus Lohi (C) och Annika Saarikko (C) blir återvalda, men partiet är inte längre störst i en enda valkrets.
Bild: Jani Saikko / Yle

Centern förlorar nu Lappland, Uleåborgs valkrets och Savolax-Karelen till Sannfinländarna.

Centern förlorar också Mellersta Finland, som går till Socialdemokraterna. Centern sjunker till trea i valkretsen, efter Sannfinländarna.

I Vasa valkrets förlorar Svenska folkpartiet sin plats som största parti. Det är Sannfinländarna som kniper den, också här på bekostnad av Centern som förlorar ett mandat i valkretsen.

Också Helsingfors byter politiskt färg. De Gröna var valkretsens största parti i förra riksdagsvalet, men faller nu till en tredje plats efter Socialdemokraterna och Samlingspartiet.

Diskussion om artikeln