Claus Stolpe om valet i Vasa valkrets: ”Ingen braksensation att Sannfinländarna blev störst”
Sannfinländarna blev största parti i Vasa valkrets och Centern tappade ett mandat. Så kan man sammanfatta de stora förändringarna efter gårdagens riksdagsval. I övrigt verkar Vasa centralsjukhus ha spelat en roll i hur rösterna föll.
– Kanske ingen enorm överraskning, ingen braksensation, säger statsvetare Claus Stolpe på Åbo Akademi i Vasa om Sannfinländarnas framgång.
Två av de invalda Sannfinländarna är kvinnor, Anne Rintamäki och Pia Sillanpää, och med det fördubblar partiet på egen hand antalet kvinnor i Vasa valkrets. En extra krydda, kan man konstatera.
– Man kanske inte skulle reagera så mycket på det vore det inte för att könsfördelningen i valkretsen varit extremt märklig, säger Stolpe.
Tre centerministrar fick fortsatt förtroende
Den som åker ut för Centerns del är också den som hade flest röster för fyra år sedan: Pasi Kivisaari. Det är ändå inte värst märkligt, enligt Stolpe.
– Det var väldigt jämnt mellan centerpartisterna i förra valet. Och de tre som nu blev återvalda har alla suttit på ministerposter.
Det är alltså frågan om Antti Kurvinen, Mikko Savola och Mika Lintilä. Just Lintilä har varit i blåsväder på sistone men han lyckades ändå öka på sitt röstetal jämfört med 2019.
Vasa valkrets och speciellt då Södra Österbotten har alltid varit ett starkt fäste för Centern. Deras nedgång genom åren är anmärkningsvärd. Det här kan ses som ett ordentligt slag mot partiet.
– De är ju vana med att vara största partiet i valkretsen. Och vi behöver inte gå allt för långt bakåt för att komma till en tid då man hade hela sju platser i valkretsen, säger Stolpe.
Joakim Strand backade rejält...
SFP lyckades hålla sina fyra mandat. Mikko Ollikainen fick oroa sig under kvällen men knep till slut det sextonde mandatet. Mer anmärkningsvärt är kanske att Joakim Strand tappade över 3 500 röster.
Men Stolpe tycker inte att det var värst oväntat.
– För fyra år sen var det mycket gräl om centralsjukhuset i Vasa och Samlingspartiet retade upp folk med sitt agerande. Så där fick Strand "låna" ett par tusen röster. Sen har jag också snappat upp en hel del folk som sagt att de är så säkra på hans återval att de går och röstar på någon annan.
Lägg då till att Strand är styrelseordförande för Vasa Elektriska, något som han själv tror att har naggat hans stöd i kanten.
... så även Kim Berg
Matias Mäkynen tog över SDP:s tron i Vasa valkrets från Kim Berg. Berg tappade över 3 000 röster.
Även här ser Stolpe att centralsjukhuset spelar en roll.
– Berg var synnerligen aktiv i den frågan, säger Stolpe.
Berg själv är också inne på samma linje.
Ingen tydlig arvtagare till Urpilainen
Det spekulerades mycket om Jutta Urpilainens röster innan valet, vart de skulle gå. Det ser ut som att de gått lite hit och dit, ingen direkt arvtagare har uppenbarat sig.
– Det som var speciellt med Urpilainens röster var att de hade en väldigt stor geografisk spridning. Alla var inte alls från Karlebyhållet. Så de for säkert hitåt och ditåt nu. Man ser till exempel ingen klar trend att Tiina Isotalus skulle ha fått rösterna, säger Stolpe.
Isotalus fick dock tredje mest röster i Karleby, bakom invalda Janne Jukkola (saml) och Mauri Peltokangas (sannf).
Knapert för Samlingspartiet i Vasa
Samlingspartiet behöll sina två mandat men Janne Sankelo från Kauhava blev utbytt mot Janne Jukkola från Lochteå. Striden var stundtals väldigt jämn men till slut skilde det några hundra röster.
Här kan man också notera att det inte gick som på Strömsö för partiets Vasakandidater: Kai Luoma, Tommi Mäki och Susanna Koski. Av dessa gick det sämst för Mäki som fick 1 760 personliga röster.